Arpechim, "spălată" pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Petrom poate recupera de la stat sumele pentru lucrările de ecologizare la rafinărie Investiţiile de mediu pe care Petrom le va realiza la Arpechim pot fi recuperate, într-o bună

Compania Petrom poate recupera de la stat sumele pentru lucrările de ecologizare la rafinărie

Investiţiile de mediu pe care Petrom le va realiza la Arpechim pot fi recuperate, într-o bună parte, de la statul român, potrivit contractului de privatizare a companiei petroliere.

Fondurile necesare vor fi asigurate din surse proprii ale Petrom, urmând ca după finalizarea lucrărilor statul să ramburseze costurile investiţiei, în conformitate cu prevederile din contractul de privatizare.

"Petrom va putea recupera suma investită dacă lucrările vizează poluarea istorică dintr-un depozit creat de Ministerul Finanţelor, după privatizarea companiei", a declarat, pentru Mediafax, ministrul mediului, Korodi Attila. El a precizat că, pentru rambursarea sumei, compania va trebui să respecte anumite condiţii prevăzute în contractul de privatizare, precum notificarea statului asupra pretenţiei, iar investiţia să corespundă programelor de conformare a mediului.

50 milioane de euro, ţinute la dispoziţia Petrom

În legea pentru privatizarea Petrom se arată că vânzătorul (adică statul român prin Ministerul Economiei - n.r) este autorizat ca, timp de 15 ani de la data transferului de proprietate, să despăgubească în totalitate compania, pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului, cu condiţia ca aceasta să fie necunoscută la momentul privatizării. În acest scop, din veniturile virate de vânzător din vânzarea acţiunilor Petrom, Ministerul Finanţelor Publice va reţine echivalentul în lei al sumei de 50 milioane de euro într-un cont distinct al trezoreriei statului, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării. Măsurătorile de specialitate trebuie să demonstreze că poluarea s-a realizat înainte de 2004.

Pe de altă parte, statul este bun de plată şi în cazul poluărilor cunoscute şi care au fost asumate de OMV la privatizarea Petrom. Şi aceasta pentru că, potrivit aceluiaşi contract de privatizare, statul trebuie să suporte diferenţa dintre estimările de costuri făcute în 2004 şi prevăzute în programele de conformare la normele de mediu impuse Petrom, şi costurile de mediu efective care vor fi realizate.

Ecologizare de 32 milioane de euro la Arpechim

Petrom a lansat, miercurea trecută, cu cinci zile înainte de suspendarea autorizaţiei de mediu a rafinăriei Arpechim, un anunţ de licitaţie pentru lucrări de mediu la Piteşti, proiect care presupune investiţii de 32 milioane de euro. Potrivit anunţului de licitaţie, lucrările de mediu la Arpechim vor începe la 25 octombrie 2007 şi vor fi terminate până la sfârşitul anului 2011. Acestea nu au nicio legătură cu investiţiile nerealizate care au condus la suspendarea, la începutul acestei săptămâni, a autorizaţiei integrate de mediu a rafinăriei, care aveau termen de finalizare sfârşitul anului 2006.

Petrom va continua furnizarea de produse petroliere

Lucrările de mediu la Arpechim, conform anunţului de licitaţie, vor consta în ecologizarea haldelor de nămol pe o suprafaţă de 81.180 metri pătraţi şi eliminarea a circa 2,69 milioane de metri cubi de deşeuri. Lucrările sunt cuprinse în programul de conformare asumat de OMV la privatizare, astfel încât statul va suporta, în acest caz, doar diferenţa între valoarea lucrărilor estimată atunci şi cea de acum. "Finanţarea serviciilor se va face din surse proprii, cu rambursare ulterioară, conform anexei P din contractul de privatizare", se arată în anunţul de licitaţie.

În ceea ce priveşte închiderea Arpechim de către autorităţile de mediu, Petrom estimează că va îndeplini cerinţele pentru obţinerea autorizaţiei de mediu în termen de două luni. Compania susţine că, în această perioadă, nu vor exista întreruperi în alimentarea cu produse petroliere şi materie primă pentru petrochimie.

Cea mai mare companie petrolieră românească, Petrom, a fost privatizată în 2004 cu grupul austriac OMV, contra sumei de 1,5 miliarde de euro, din care statul a încasat doar 668,81 milioane de euro, restul fiind majorare de capital. Petrom a obţinut anul trecut un profit net de 2,28 miliarde de lei (647 milioane de euro), în creştere cu 61%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite