Ariton se roagă să nu fie ger în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Ion Ariton, spune că sunt destule stocuri de combustibil pentru sezonul rece, dar admite că pot apărea probleme dacă temperaturile vor scădea. Preţul gazelor nu ar trebui să crească în această iarnă nici pentru populaţie, nici pentru agenţii economici, susţine ministrul Economiei.

Companiile energetice şi-au asigurat suficiente stocuri de combustibil pentru această iarnă, în condiţiile în care consumul de energie al ţării este estimat să crească în acest sezon rece cu 1% faţă de iarna precedentă.

„Stocurile de gaze sunt de 3,014 miliarde de metri cubi, suficiente pentru această iarnă, iar stocurile de cărbune sunt peste cele prognozate",a declarat minstrul Economiei, Ion Ariton, la conferinţa Focus Energetic.

Probleme în ţară

Totodată, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a arătat că tot acest program energetic de iarnă necesită costuri de 1,05 miliarde de euro, la care se adaugă 530 de milioane de euro pentru subvenţii şi ajutoare pentru încălzire.

El a subliniat că există probleme grave cu asigurarea finanţării necesare pentru programul de iarnă, în special din partea CET-urilor (centrale electrice de termoficare) din subordinea administraţiilor locale.

„Aceste centrale au avut un program de investiţii de 110 milioane de euro pe care nu l-au realizat. Nu au primit diferenţa de bani pentru combustibil (45% din costurile cu combustibilul trebuie să vină de la bugetul de stat - n.r.), nu au putut accesa credite şi au şi probleme cu investiţiile de mediu", a spus Iancu.

„Gazele nu ar trebui scumpite"

Întrebat de riscul apariţiei unor probleme în alimentarea cu căldură a unor oraşe, din această cauză, Ariton a răspuns: „Deşi nu este problema ministerului, ci a administraţiilor locale, vom încerca să sprijinim acele comunităţi. Deocamdată ne bucurăm că vremea este bună, dar nu trebuie să fim liniştiţi, pentru că în perioada următoare, poate chiar în următoarele zile, este posibil ca temperaturile să scadă, iar aceste probleme vor deveni acute", a afirmat Ariton.

El a mai spus că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia preţul gazelor nu ar trebui să crească în această iarnă nici pentru populaţie, nici pentru agenţii economici. Preţul reglementat al gazelor este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite