UPDATE Şeful privatizărilor din Ministerul Economiei a fost demis, pentru că s-a opus cerinţelor FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a fost demis de către ministrul Economiei, Ion Ariton, pentru că s-a opus ideii de a privatiza companiile de stat eficiente la cerinţa FMI, au declarat, pentru „Adevărul", surse guvernamentale.

Cazana a fost înlocuit la şefia OPSPI cu Florin Laurenţiu Vlădan, adjunctul său.

Ce s-a întâmplat

La începutul acestei săptămâni, delegaţia FMI şi-a finalizat a treia misiune de evaluare a acordului preventiv cu România, misiune începută la data de 27 octombrie.

Încă de la vizita trecută, FMI a cerut privatizarea companiilor viabile, precum distribuţiile de energie care mai sunt la stat şi complexurile energetice Craiova, Turceni şi Rovinari.

Acestea din urmă, alături de minele de lignit din zonă, vor fi grupate într-un viitor complex energetic, numit CE Oltenia.

Noul complex va fi al doilea mare producător de energie din ţară, după Hidroelectrica, şi va avea o cotă de 30% pe piaţa generării de energie.

Distribuţiile de energie au monopol natural pe zona unde activează şi au marje de profit de peste 25%.

Exact acestea sunt companiile pe care FMI le vrea scoase la privatizare, iar oficialii Fondului au cerut explicit vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, astfel ca investitorul să deţină întergul control.

Potrivit surselor menţionate, Ministerul Economiei s-a opus iniţial privatizării acestor companii, tocmai pentru că sunt viabile şi nu ar avea niciun rost ca statul să renunţe la ele.

Cum s-a sucit Ministerul Economiei

În urma unei întâlniri cu FMI de joia trecută, ministerul a emis un comunicat care includea lista de privatizări, unde nu figurau nici distribuţiile de energie, nici complexul Oltenia.

Însă joi seara, delegaţia FMI s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu.

În conferinţa susţinută luni, Jeffrey Franks, şeful misiunii, a inclus şi complexul Oltenia pe lista de privatizări. Când i s-a cerut să clarifice de ce este complexul pe lista sa de privatizări, din moment ce nu se regăseşte pe cea a ministerului, Franks a recunoscut în că preşedintele Băsescu a fost cel care i-a promis că va fi privatizat complexul Oltenia.

„Cei de la FMI au fost foarte nervoşi de scandalul creat în jurul acestor privatizări, mai ales că ei au susţinut cu tărie că trebuie să vindem pachetele majoritare, iar opinia publică şi specialiştii din minister au fost împotrivă. A trebuit găsit un ţap ispăşitor, acesta a fost Victor Cazana, şeful OPSPI, care s-a opus de la început acestor privatizări", au mai spus sursele amintite.

Ce face Băsescu la Berlin? Anunţă privatizarea complexurilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astăzi, după întâlnirea cu Angela Merkel, că România va intra într-un proces de mare privatizare, enumerând în acest sens complexurile Turceni şi Rovinari şi Craiova, precum şi CFR Marfă

"Sigur că este de interes major pentru noi o implicare a investitorilor germani într-un spaţiu majoritar în procesul de privatizare având în vedere experienţa şi tehnologiile germane în utilizarea cărbunelui, în industria energetică şi, de asemenea, calitatea tehnologiei germane în domeniul feroviar. Ca urmare, rămâne să vedem dacă putem fi şi convingători", a spus preşedintele Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite