UPDATE Ariton: FMI a cerut liberalizarea preţului gazelor de producţie internă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misiunea FMI şi cea a Comisiei Europene la Bucureşti au cerut autorităţilor din energie liberalizarea preţului gazelor de producţie internă, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, astăzi, la finalul întâlnirii cu oficialii FMI.

“Ei (FMI şi Comisia Europeană - n.r.) doresc ca preţurile la gaze şi energie să fie liberalizate. În cursul acestui an, probabil la jumătatea anului, va trebui să prezentăm o nouă formă de calcul, pentru că sunt probleme pe preţul reglementat. Ne solicită o reverificare a acestor preţuri şi, de ce nu, o liberalizare a preţului energiei pe piaţă", a spus Ariton.

Ministrul a subliniat că acest lucru nu înseamnă scumpirea gazelor şi a electricităţii pentru populaţie, iar solicitările FMI vizează doar piaţa industrială de energie.

Totodată, o altă temă de discuţie a fost restructurarea sistemului minier. “Va trebui să prezentăm până la sfârşitul săptămânii un program de restructurare a celor şapte mine de huilă. Patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere pentru o perioadă de până în 2018, cu subvenţii de la bugetul de stat. FMI cere ca această periodă să  fie mai scurtă, pentru ca subvenţiile să fie pe o perioadă limitată. Nici noi nu ne dorim să ne întindem cu acest program până în 2018”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vor fi căutate soluţii alternative pentru forţa de muncă disponibilizată din zonă.

"Nu am discutat de numărul personalului. Acolo este vorba de câteva mii de oameni. S-au discutat soluţii de reintegrare şi reconversie profesională", a punctat oficialul.

Misiunea FMI şi cea a Comisiei Europene la Bucureşti s-au întâlnit în această dimineaţă cu ministrul Economiei şi cu autorităţile de resort pentru a discuta pe tema eficientizării sectorului energetic. Discuţiile au început la ora 9.00 şi au durat aproape două ore.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite