Cum va obţine ArcelorMittal Galaţi energie ieftină la acelaşi preţ cu "băieţii deştepţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ArcelorMittal Galaţi, al doilea mare consumator de energie din România - după Alro Slatina, a depus ieri pe bursa de energie OPCOM o ofertă de cumpărare a unei cantităţi de electricitate de 1.752.000 de MWh, la un preţ de 130 de lei pe MWh. Doar Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de pe piaţă, i-ar putea livra energia la acest preţ.

Preţul pe care ArcelorMittal Galaţi este dispus să îl plătească pentru aceast pachet de energie este mult sub media pieţei.

Ultimele tranzacţii cu energie pe OPCOM s-au încheiat la 170 de lei pe MWh, preţ primit de Nuclearelectrica, cel mai ieftin producător de pe piaţa românească după Hidroelectrica. Aceasta în timp ce complexurile energetice, producători mai scumpi, oferă energie la 200 de lei pe MWh.

Prin urmare, ofertei depuse de ArcelorMittal Galaţi, cu un preţ atât de mic, nu îi va putea răspunde decât Hidroelectrica.

Acelaşi mecanism a fost folosit de cele două companii şi la finele anului trecut: ArcelorMittal a depus o ofertă de cumpărare pe bursa de energie cu un preţ atât de mic (138 de lei pe MWh pentru aproximativ aceeaşi cantitate de electricitate), încât doar Hidroelectrica s-a putut plia pe aceste condiţii. 

De altfel, în luna noiembrie, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, declara că va propune Consiliului de Administraţie al companiei să vândă din nou energie combinatului siderurgic, dacă acesta va repeta pasul făcut anul trecut, de a ieşi pe bursă şi de a cere o cantitate mare de electricitate.

Licitaţia va avea loc la data de 29 decembrie, la ora 10.00. Dacă se încheie la preţul de 130 de lei pe MWh, tranzacţia va depăşi 227 de milioane de lei, adică 54 de milioane de euro.

Energia va fi livrată în perioada 7 ianuarie 2011 - 6 ianuarie 2012. Pachetul de energie solicitat de ArcelorMittal reprezintă circa 3,5% din consumul anual de electricitate al ţării.

Cifra magică

130 de lei pe MWh este o valoare care are şi o altă semnificaţie pentru Hidroelectrica. Acesta este preţul mediu pentru energia hidro vândută în prezent prin contractele bilaterale pe termen lung, încheiate cu aşa-numiţii "băieţi deştepţi". De la 1 ianuarie, "băieţii deştepţi" vor plăti mai mult, în funcţie de negocierile care se poartă în aceste zile.

Hidroelectrica a majorat preţurile din contractele pe termen lung de două ori până acum - în toamna 2009 şi la 1 ianuarie 2010 - cu 30% în total.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite