După trei ani, aproape jumătate dintre participanţii la pensiile private obligatorii au în cont doar 200 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape trei ani de la virarea primelor contribuţii la pensiile private obligatorii, aproape jumătate dintre participanţi au în cont 200 de lei, iar media, pe sistem, este de 835 de lei, potrivit preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

"În aceste condiţii, Pilonul II nu va putea răspunde cerinţelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea foştilor salariaţi a unui venit decent după încheierea perioadei active", a spus Oancea, prezent la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions.

Oancea a subliniat importanţa creşterii numărului contributorilor şi a majorării cotei de contribuţie.

"Suntem la jumătatea contribuţiilor calendarului creşterii contribuţiilor. Începând din această lună se va vira către Pilonul II 3% din venituri. Prin lege, aceasta trebuie să crească de la 3%, în acest moment, la 6% în 2014. Suntem însă în urmă cu 0,5% din cauza stopării creşterii contribuţiei în 2009", a precizat preşedintele CSSPP.

Potrivit acestuia pentru Pilonul II este nevoie ca cota de contribuţie să ajungă la cel puţin 10%, pentru ca efectele să se vadă ulteior. Ministrul Muncii, Nelu Ioan Boţiş a declarat că nu există planuri de modificare a contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) până la finalul acestui an.

Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în conturile personale ale salariaţilor în mai 2008. Circa 5 milioane de salariaţi cotizează la Pilonul II.

Aproximativ la fel este situaţia şi pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), unde mare parte dintre participanţi are în cont până în 500 de lei, în timp ce media este de la 1.515 lei, potrivit datelor de la finele lunii ianuarie.

Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007.

În situaţia contribuţiei mixte, deductibilitate cumulată ajunge la 800 de euro/an.

"Este un avantaj fiscal care ar trebui să stimuleze, să atragă mai mulţi participanţi, în condiţiile în care sumele acumulate prin Pilonul II nu vor fi suficiente unui venit decent viitorilor pensionari", a mai spus preşedintele CSSPP.

Creştere de 60% pentru activele fondurilor de pensii private în acest an

Activele fondurilor de pensii private obligatorii şi facultative vor depăşi 1,6 miliarde de euro în acest an (circa 7 miliarde lei), în creştere cu aproximativ 60% faţă de 2010, a declarat Mircea Oancea.

"Estimarea se bazează pe un randament al activelor de 10% şi pe sumele care vor intra în sistem prin aplicarea unui procent de 3% asupra contribuţiilor plătite de angajat", a spus Oancea.

Creştere se va înregistra şi la activele pensiilor facultative (Pilonul III) care vor ajunge la 150 milioane de euro, cifră susţinută şi de sumele aduse de cei aproape 40.000 de participanţi care vor intra în acest sistem.

Potrivit datelor CSSPP, activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au atins 4,33 miliarde de lei la finele anului trecut, în timp ce activele Pilonului III au avansat până la 328 milioane de lei.

Contribuţiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, în limita a 400 de euro/an, la calcularea impozitului pe venit, impozitul pe profit, contribuţiile către asigurările sociale de stat şi contribuţiei de accidente de muncă şi boli profesionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite