Aproape 25 de asigurători au autorizaţiile retrase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a hotărât să retragă autorizaţiile de funcţionare ale societăţilor ABG Insurance, Mediterranea Assicurazioni (MEDAS), Mondial Assurances, Omniasig

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a hotărât să retragă autorizaţiile de funcţionare ale societăţilor ABG Insurance, Mediterranea Assicurazioni (MEDAS), Mondial Assurances, Omniasig Addenda şi Naţionala.
Respectivele societăţi nu şi-au majorat capitalul social până la nivelul minim corespunzător obiectului de activitate autorizat. De asemenea, CSA a retras autorizaţiile de desfăşurare a activităţii de asigurări de viaţă societăţilor NBG Asigurări (fostă Alpha Insurance România), Asito Kapital şi Carpatica Asig, la solicitarea acestora. De asemenea, autoritatea de reglementare a retras Certasig autorizaţia de desfăşurare a activităţii de asigurări de viaţă. Lor li se adaugă un număr de 14 brokeri de asigurare cărora, din acelaşi motiv al neadecvării capitalului social, CSA le-a retras autorizaţia de funcţionare. Aceştia din urmă ar fi trebuit să deţină un capital social vărsat de minimum 25.000 RON (25.000.000 lei vechi).
Ce trebuie să facă asigurătorii
Conform prevederilor legale şi deciziilor CSA, societăţile de asigurare în cauză au obligaţia de a proceda la efectuarea transferului de portofoliu de contracte de asigurare din categoria sau categoriile de asigurări pentru care s-a retras autorizaţia. Împotriva decizilor CSA, societăţile de asigurare în cauză pot face plângere la Curtea de Apel, în termen de 30 de zile de la comunicare.
Ce pot face asiguraţii
Deţinătorii de poliţe de asigurare, emise de societăţile în cauză sau obţinute prin intermediul brokerilor, cărora li s-a retras autorizaţia pot rămâne arondaţi respectivelor societăţi. Acestea sunt obligate să-şi despăgubească clienţii în cazul pagubelor pentru care s-a emis poliţa de asigurare, dar nu pot emite poliţe noi. Societăţile în cauză "nu se desfiinţează, dar li se interzice să încheie noi contracte de asigurare şi vor despăgubi daunele, ca şi până acum, pentru poliţele pe care le au în portofoliu", ne-au explicat specialiştii pieţei de asigurări.

Renunţarea la RCA, avizată în scris cu 30 de zile înainte de expirare
Proprietarii de autovehicule care vor dori să încheie poliţia de răspundere civilă auto (RCA) la o altă companie vor fi obligaţi să informeze în scris actualul asigurător că vor renunţa la serviciile sale cu 30 de zile înainte de expirarea poliţei în vigoare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Noile norme interzic încheierea asigurării în absenţa renunţării la vechiul contract.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite