Aprecierea dolarului continuă să ieftinească petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce vineri barilul de petrol s-a ieftinit cu 2%, scăderea preţului continuă şi astăzi, ca urmare a aprecierii dolarului american din ultima perioadă.

Preţul unui baril de petrol era, azi de dimineaţă, 80,21 de dolari, cu 47 de cenţi mai puţin decât săptămâna trecută, informează Reuters. Indicele dolarului, care măsoară performanţele monedei americane în raport cu un coş de valute de referinţă, a urcat luni cu 0,2%, prelungind avansul de 1,4% înregistrat săptămâna trecută.

 Un alt motiv al deprecierii preţului petrolului este legat şi de temerile privind impactul unei posibile ridicări a dobânzii cheie din India asupra cererii de energie.

De asemenea, cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la bursa de la Londra, s-a retras totodatî cu 33 de cenţi, la 79,55 dolari pe baril.

Totuşi, îngrijorările legate de supraoferta din piaţa globală a petrolului sunt contrazise de scăderea exporturilor de carburanţi ale Chinei în februarie, coroborată cu creşterea cererii de ţiţei din partea companiilor care se pregătesc să reînceapă lucrul la capacitate normală după sfârşitul iernii.

Petrolul a intrat astfel în cea de-a treia săptămână consecutivă de scădere, deşi a depăşit nivelul de 83 de dolari pe baril de trei ori în luna martie. Barilul nu a reuşit însă să se menţină la un nivel elevat, în mare parte din cauza aşteptărilor investitorilor ca piaţa să fie saturată de supraofertă în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite