Apple vrea să dea lovitura pe piaţa telefoanelor mobile cu iPhone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple Computer şi-a făcut intrarea pe piaţa telefoanelor mobile şi a lansat cu mare tam-tam produsul "iPhone", care, speră reprezentanţii companiei, se va bucura de acelaşi succes de care s-a

Apple Computer şi-a făcut intrarea pe piaţa telefoanelor mobile şi a lansat cu mare tam-tam produsul "iPhone", care, speră reprezentanţii companiei, se va bucura de acelaşi succes de care s-a bucurat iPod-ul.
Şeful Apple, Steve Jobs, a prezentat noul telefon la Macworld Conference and Expo în San Francisco, un eveniment dedicat tehnologiei care poartă sigla mărului. "Din când în când, apare câte un produs revoluţionar care schimbă totul. iPhone este un dispozitiv digital esenţial. E ca şi cum ai avea propria viaţă într-un buzunar", a spus CEO-ul companiei. Şi ca să demonstreze calităţile noului gadget, Jobs a sunat la un bar local şi a comandat în glumă 4.000 de cafele pentru invitaţi, a accesat imaginile prin satelit transmise de Google şi a făcut un zoom pe Washington Monument, apoi pe Turnul Eiffel, după care a verificat cotaţiile acţiunilor Apple. Într-adevăr, lansarea iPhone a fost primită extrem de bine de către investitorii de pe Wall Street. Acţiunile Apple au crescut cu 4,9 procente, în timp ce acţiunile companiilor de telefoane mobile ca BlackBerry sau Motorola au scăzut.
Jobs şi-a înţepat concurenţa
Aflată într-un amplu proces de cosmetizare, compania americană îşi schimbă acum şi numele, din Apple Computer Inc. în Apple Inc., un nume care să reflecte şi mai bine tranziţia sa către un producător şi retailer complex de electronice de consum. Telefonul Apple este foarte zvelt, cu o grosime de 1,3 cm, şi oferă atât acces la internet, media player, cât şi o cameră digitală de 2 megapixeli. iPhone va fi disponibil în două versiuni, una de 4 Gb la preţul de 499 de dolari şi una de 8 Gb la 599 de dolari. Telefoanele nu vor ajunge însă pe rafturile magazinelor americane mai devreme de luna iunie. În Asia, telefonul se va vinde în 2008.
"Acest produs are o interfaţă inovatoare, un software şi aplicaţii clasice de desktop accesibile celorlalţi producători de telefoane abia peste cinci ani", s-a lăudat Jobs, fără niciun fel de modestie. Unii reprezentanţi ai marilor companii de telefoane mobile, prezenţi la eveniment, nu s-au arătat însă câtuşi de puţin impresionaţi. "Noi am lansat primele astfel de telefoane în 2002", a spus directorul Nokia Communications Multimedia, Kari Tuutti.
Apple nu-şi face totuşi speranţe prea mari
"Acesta este segmentul cu cea mai mare creştere. În 2008, se estimează că vom vinde 250 milioane de unităţi la nivel mondial. Este suficient loc pentru mai mulţi jucători pe această piaţă în expansiune", a mai spus directorul Nokia. iPod-ul de la Apple deţine acum o cotă de 70% pe piaţa playerelor de muzică portabile, iar magazinele digitale de muzică ale companiei, iTunes, au vândut până acum peste 2 miliarde de melodii, 50 de episoade de seriale tv şi peste 1,3 milioane de filme de lungmetraj. iTunes a întrecut astfel vânzările Amazon.com la media digitale. Dar estimările pentru iPhone par modeste. Apple speră să vândă 10 milioane de bucăţi în 2008. Şi cum în 2006, s-au vândut, în lume, în jur de 957 milioane de telefoane mobile, asta ar însemna că Apple ar acapara doar 1% din piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite