Apeluri mai ieftine de pe fix pe mobil, in primul trimestru din 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orientarea tarifelor pe costuri, pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a impus-o Romtelecom, va fi extinsa si pentru operatorii de telefonie mobila, o decizie in acest

Orientarea tarifelor pe costuri, pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a impus-o Romtelecom, va fi extinsa si pentru operatorii de telefonie mobila, o decizie in acest sens urmand a fiind luata in primul trimestru al lui 2006. Aceasta masura va conduce probabil la o scadere a tarifelor pentru apelurile initiate din retelele fixe catre cele mobile. Furnizorii de telefonie fixa alternativa spun ca o astfel de decizie se va reflecta imediat in reduceri de tarife pentru consumatori. "O solutie a ANRC pentru o reducere semnificativa a tarifelor de interconectare cu operatorii de telefonie mobila ar fi foarte importanta pentru ca aceste tarife sunt foarte mari, chiar daca volumul de trafic schimbat intre un operator de telefonie fixa si cei de telefonie mobila este foarte mare, acesta fiind cazul nostru", ne-a declarat Valentin Popoviciu, director de dezvoltare RCS&RDS. Procedura de orientare a tarifelor operatorilor mobili a inceput de peste un an, fiind incetinita de un litigiu intre ANRC si principalii operatori de telefonie mobila, cauzat de netrimiterea la timp catre ANRC a datelor solicitate. Metoda folosita pentru calcularea costurilor va fi aceeasi ca si in cazul Romtelecom, LRIC (Long Run Incremental Cost), spun reprezentantii ANRC.
Operatorii cred ca nu vor fi modificari mari de tarife
Reprezentantii operatorilor mobili cred ca, in urma procesului de reglementare a costurilor, ratele de tarifare nu vor suferi modificari semnificative. Dupa aplicarea acestei masuri in Europa, tarifele impuse se situeaza la un nivel superior tarifelor practicate in Romania. "In prezent, media in Europa este de 0,147 eurocenti, in timp ce in Romania este de 0,081 eurocenti", ne-a declarat Mihai Tarniceanu, manager de strategie si reglementare al unui operator mobil. La nivel european insa, spun reprezentantii ANRC, tendinta este ca aceste tarife sa scada, majoritatea fiind in curs de reglementare. De asemenea, desi operatorii autohtoni de telefonie mobila au anumite costuri comune cu cei europeni, exista si mult costuri si beneficii specifice pietei din Romania, care vor fi luate in calcul in stabilirea noilor tarife.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite