Apele geotermale ar putea înjumătăţi preţul gigacaloriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mare oraş care s-ar putea încălzi cu ape geotermale este şi Bucureştiul, dar autorităţile par neinteresate de un eventual proiect. Motivul? "Ar fi deranjat" aburul secundar produs de

mare oraş care s-ar putea încălzi cu ape geotermale este şi Bucureştiul, dar autorităţile par neinteresate de un eventual proiect. Motivul? "Ar fi deranjat" aburul secundar produs de Electrocentrale Bucureşti şi conductele RADET.

Gigacaloria, la jumătate de preţ
La Beiuş şi Oradea, investiţiile în sistemele de încălzire cu ape geotermale au fost demarate de o firmă încă din 1992. "Este vorba de încălzirea întregii populaţii din Beiuş, dar şi a 8.000 de apartamente din Oradea, instituţii, hoteluri şi sere", spune Iulian Iacobescu, preşedintele firmei Transgez. Oraşul Beiuş, cu 16.000 de locuitori, plăteşte un preţ al gigacaloriei de cel mult 550.000 lei. Efectele s-au făcut simţite imediat pe factura la întreţinere, care s-a redus la jumătate pentru locuitorii ambelor oraşe: "Pentru un apartament cu trei camere, factura la încălzire pentru această iarnă nu a depăşit 600.000 lei, în lunile geroase. Preţul a fost aproape egal cu cel al unui mc de lemne, de 650.000 lei", ne-a spus Alecu Marin, preşedintele unei asociaţii de proprietari din Beiuş. Asta în condiţiile în care preţul de referinţă al gigacaloriei la nivel naţional este de 1.070.000 lei, plus subvenţia de 33%, iar încălzirea lunară a două camere în Bucureşti, în perioada geroasă, depăşeşte 2,5 milioane lei pe lună.

Pentru Capitală există "nişte" proiecte
Bucureştiul ar putea fi, la rândul său, încălzit cu energie ieftină, produsă din ape geotermale. Aceasta cu o singură condiţie: să existe o firmă ca şi cea din Oradea. Din nefericire, apele geotermale care se găsesc din belşug în zona de nord a Capitalei sunt administrate de firma Foradex, societate aflată în administraţia Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale - ANRM. Gheorghe Buliga, preşedintele ANRM, ne-a declarat că există "nişte" proiecte, susţinute de UE. Dar Mihail Smărădescu, directorul general al Foradex, spune că nu există proiecte fezabile, şi asta din mai multe motive. "Primul, şi cel mai puternic, este faptul că centralele termice ale Bucureştiului produc abur tehnologic, generat la realizarea energiei electrice. Ce s-ar întâmpla cu acesta? S-ar pierde, s-ar elimina în aer. Al doilea, adâncimea apelor este la cel puţin 2.500-3.000 m adâncime, iar necesarul de investiţii ar fi prea mare", susţine directorul Foradex. Acesta admite totuşi că românii s-ar putea încălzi cu o gigacalorie mai ieftină cu cel puţin 20-30% dacă aceasta ar fi produsă din ape geotermale, şi nu din gaz. În context, reamintim că firma Transgez aduce apa geotermală din Beiuş de la o adâncime de 2.700 m, iar oraşul Otopeni a fost încălzit exclusiv cu apă geotermală între 1986 şi 1994.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite