Apartamentele de vacanţă, "vedetele" sezoniere de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Închiriez cameră, cu acces la bucătărie", este anunţul clasic de pe cartoanele cu care "hotelierii" de ocazie din gările de pe litoral întâmpină turiştii abia coborâţi din tren. Afacerile

"Închiriez cameră, cu acces la bucătărie", este anunţul clasic de pe cartoanele cu care "hotelierii" de ocazie din gările de pe litoral întâmpină turiştii abia coborâţi din tren. Afacerile imobiliare din închirieri "la liber" sunt însă mărunte şi generează câştiguri doar pe perioada verii. Adevăratele profituri se scot din construirea de microcartiere de locuinţe de vacanţă, care au împânzit tot litoralul. De la Constanţa până la Mangalia, investitorii imobiliari s-au axat mai ales pe construirea de blocuri la malul mării, dar şi pe complexuri de vile. De departe, Mamaia atrage cele mai multe investiţii.
"Cea mai bună afacere imobiliară în localităţile de la malul Mării Negre este construirea de apartamente în blocuri private", este de părere Ioan Ududec, preşedintele filialei Constanţa a Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM). Indiferent că le cumpără pentru petrecerea vacanţei în familie ori le închiriază pe perioade mai lungi, tot mai mulţi proprietari cu venituri peste medie îşi plasează banii în asemenea construcţii.

Constanţa şi Mamaia, în topul investiţiilor de vacanţă
Cele mai multe blocuri cu apartamente de vacanţă au apărut în Mamaia. Aşa este cazul complexului Orion din zona Faleza Nord, unde firma Well Grup a construit un imobil de zece niveluri, totalizând 55 de locuinţe. În ciuda preţurilor 1.200 euro/mp, fără TVA o parte din apartamente au fost deja vândute. "Viitorii proprietari au de ales apartamente între 80 mp şi 160 mp, pe care le pot compartimenta ulterior, după cum doresc", explică Ioan Ududec.
Un alt proiect este Tomis Plus un cartier format numai din vile înşiruite -, care se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12 hectare. Investiţia abia a demarat prin viabilizarea terenului, care va dura aproximativ un an şi jumătate, finalizarea celor 500 de unităţi locative fiind programată pentru anul 2008. "Investitorul urmează să împădurească zona din apropierea căii ferate pe o suprafaţă de două hectare", mai spune preşedintele UNIM Constanţa.

Constructorii atacă sudul litoralului
Blocuri cu apartamente de vacanţă pentru cei cu venituri ridicate au început să apară şi în staţiunile Neptun şi Olimp, unde compania Well Grup are trei asemenea investiţii. Cronos Residence Hotel şi Zeus Residence Hotel sunt două blocuri cu câte 16 etaje, construite în staţiunea Olimp. Preţurile de vânzare sunt de aproximativ 1.000 euro/mp (fără TVA). Al treilea bloc botezat cu numele Odysseus Residence Hotel - este cel din Neptun.
În Mangalia, în schimb, investiţiile imobiliare de vacanţă sunt de tipul vilelor. Aşa este microcartierul care urmează să se întindă pe o suprafaţă de 1,2 hectare, în vecinătatea podului care traversează lacul Limanu.

Profit din apartamente vechi
Investiţii imobiliare destinate închirierii pot fi făcute şi prin achiziţionarea unui apartament vechi de bloc în Constanţa. Spre exemplu, garsonierele au preţuri cuprinse între 28.000 şi 35.000 euro, preţurile mai mici fiind valabile pentru zonele semicentrale, cum sunt cele din vecinătatea complexului Billa. Ioan Ududec spune că aceste mici afaceri sunt de fapt închirieri neoficiale, care concurează cu ofertele agenţiilor. "Piaţa imobiliară intră într-un regres evident pe durata verii, cu toată febra închirierilor de sezon", conchide Ududec.

Malul lacului Mamaia - atracţie pentru bucureşteni
Zona lacului Mamaia a atras mai multe investiţii, preferate mai ales de cumpărătorii din Capitală. Blocurile au patru etaje, iar apartamentele, fără încălzire, sunt destinate numai sezonului estival. Apartamentele construite de firma Coral au preţuri de aproximativ 1.200 euro/mp (exclusiv TVA).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite