Apartamentele noi se scumpesc cu 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Estimările cu privire la evoluţia costurilor de achiziţie aparţin Ilincăi Păun, residential operations manager al comapaniei Colliers, şi au fost făcute în cadrul unui seminar pe teme

Estimările cu privire la evoluţia costurilor de achiziţie aparţin Ilincăi Păun, residential operations manager al comapaniei Colliers, şi au fost făcute în cadrul unui seminar pe teme imobiliare desfăşurat ieri la Bucureşti.
În prezent, în Capitală sunt în derulare 19 proiecte rezidenţiale. şi, dacă totul merge conform planurilor dezvoltatorilor, în cinci-şase ani, pe piaţa bucureşteană vor intra peste 10.000 de noi apartamente. În acest an, au fost deja scoase la vânzare peste 4.000 de locuinţe, iar termenul de recepţie cel mai apropiat este primul trimestru al anului viitor. Circa 70% din unităţile vândute sunt garsoniere sau apartamente cu două camere. Apetitul românilor pentru acest gen de locuinţe are drept principală cauză puterea de cumpărare redusă de care dispun cei mai mulţi dintre ei. Trei camere într-un imobil nou din Bucureşti ar scoate din buzunarele amatorilor chiar şi 260.000 euro, făra a lua în calcul TVA-ul.
De aceea trendul pieţei este de a constru ieftin şi cât mai mult, pe un spaţiu limitat. Rezultatul - apariţia de ansambluri rezidenţiale cu multe etaje, în zone care anii trecuţi nu atrăgeau atenţia dezvoltatorilor. Un studiu CB Richard Ellis vorbeşte de un boom al construcţiilor în cartierele deja dens populate. Colentina, Berceni, ştefan cel Mare, Militari, Titan sunt zone în care deja a început să se construiască masiv. Dimensiunile locuinţelor nu mai sunt aşa de generoase ca în urmă cu câţiva ani, cele cu o suprafaţă de peste 150 de metri pătraţi fiind rarităţi.
Locuinţe noi şi pentru cei cu venituri de 1.000 de euro
Constructorii vor ţinti în următorii doi ani şi o categorie până nu demult neluată în calcul - familiile cu venituri de până la 1.000 de euro. Ei vor construi la preţuri de 750-800 de euro pe metru pătrat. "Aceste proiecte se vor realiza în zone limitrofe Bucureştiului, unde costul terenului permite dezvoltarea la preţuri mai mici", a explicat Ilinca Păun. Dacă până în prezent majoritatea construcţiilor noi a fost destinată persoanelor cu venituri de 1.500-2.500 de euro pe familie, în viitorul apropiat, lipsa de terenuri disponibile în centru va determina o migrare către periferie a dezvoltatorilor. "Investiţiile în locuinţele noi sunt extrem de atractive şi de profitabile. Putem spune că, pe o perioadă de doi ani, profitul unei investiţii în locuinţe noi poate ajunge la 80%", a mai arătat Ilinca Păun. Totodată, ea a exemplificat randamentele ridicate pe care le oferă o investiţie imobiliară. Astfel, un apartament nou într-un ansamblu din cartierul ştefan cel Mare s-a apreciat într-un interval de 15 luni cu aproximativ 40%, în condiţiile în care proiectul a fost demarat în mai 2005 şi va fi gata abia la începutul anului următor. În acelaşi timp, o investiţie într-un apartament nou în zona Dorobanţi ar fi adus, în numai 30 de luni, proprietarului acestuia banii pe care i-a plătit iniţial pentru locuinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite