Apartamentele de lux, cele mai profitabile investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărarea unui apartament într-un cartier-dormitor nu mai reprezintă o afacere la fel de rentabilă ca acum câţiva ani, când preţurile mici şi chiriile mari asigurau amortizarea rapidă a

Cumpărarea unui apartament într-un cartier-dormitor nu mai reprezintă o afacere la fel de rentabilă ca acum câţiva ani, când preţurile mici şi chiriile mari asigurau amortizarea rapidă a investiţiei. Pentru cei cu bani, specialiştii recomandă plasamentele în apartamente de lux sau vile renovate.
O plimbare prin Bucureşti pe traseul Piaţa Romană bulevardul Dacia, continuând cu Dorobanţi, Kiseleff, Herăstrău şi mergând până la Băneasa Pipera poate fi pentru mulţi o adevărată vizionare cu specific imobiliar. Tot mai multe apartamente selecte au început să apară în ultimii ani în aceste zone, pe lângă deja cunoscutele vile, cu arhitectură deosebită. Specialiştii din domeniul imobiliar spun că achiziţia unei asemenea locuinţe este un business cât se poate de rentabil în vederea închirierii. Într-adevăr, o locuinţă de lux cu un preţ de aproximativ 200.000 de euro poate fi închiriată cu o sumă de minimum 2.000 de euro/lună, ceea ce înseamnă un câştig lunar de 1% din valoarea apartamentului. Investiţia se amortizează în 8-10 ani, după care proprietarul rămâne cu o locuinţă de lux pentru care nu a făcut altceva decât să plătească un avans minim la bancă de 20% din valoare, în momentul achiziţiei.

Apartamentele vechi continuă să domine tranzacţiile
Comparativ cu achiziţionarea unei garsoniere într-un bloc construit înainte de 1990, care costă pe puţin 40.000 de euro într-o zonă semicentrală, chiria este în jur de 200 de euro. Aceasta înseamnă un profit lunar de 0,5% în buzunarul proprietarului. Chiar şi aşa, garsonierele şi apartamentele cu două camere din blocurile comuniste vor continua să fie vedetele tranzacţiilor imobiliare speculative şi în următorii 2-3 ani, sunt de părere analiştii. Un credit pentru cumpărarea unei asemenea locuinţe poate aduce profit doar în condiţiile unui avans care depăşeşte 50% din valoarea locuinţei. "În prezent, există un oarecare scepticism în ceea ce priveşte posibilitatea de a acoperi din chirie rata şi de a mai şi rămâne cu ceva bani în buzunar", a declarat Oltiţa Iorgulescu, directorul societăţii imobiliare Apexim Combac.

Expaţii şi diplomaţii domină piaţa
Anul trecut, cele mai multe cereri pentru spaţii rezidenţiale de lux destinate închirierii au fost pentru apartamente (69%), în timp ce restul de 31% - pentru vile, potrivit datelor companiei imobiliare Eurisko. În ceea ce priveşte componenţa cererii, majoritatea chiriaşilor de lux (70%) sunt companiile multinaţionale, care închiriază asemenea locuinţe pentru managerii expaţi. Restul clienţilor de 30% sunt ambasadele, care solicită spaţiile respective pentru corpul diplomatic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite