Apartamentele pentru clasa de mijloc "fură" din clientela imobilelor de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la Esop Consulting.Analiştii imobiliari susţin că ponderea locuinţelor de lux va fi din ce în ce mai redusă în totalul de noi ansambluri, mai ales că, până recent, clasa de mijloc nu intra

la Esop Consulting.
Analiştii imobiliari susţin că ponderea locuinţelor de lux va fi din ce în ce mai redusă în totalul de noi ansambluri, mai ales că, până recent, clasa de mijloc nu intra în vizorul dezvoltatorilor.
Segmentul locuinţelor de lux este deja bine reprezentat în România, datorită faptului că profiturile înregistrate din vânzarea acestora au fost mari. Chiar dacă trendul acestui gen de imobile va stagna sau va fi lent ascendent, nu se poate spune că cererea este pe cale să fie acoperită. "Dezvoltatorii au grijă ca, în orice ansamblu să construiască şi locuinţe de lux. În general, acestea se pretează la 3-5% dintre potenţialii cumpărători. De altfel, sunt anumite zone, de exemplu Băneasa, în care nu se pot construi decât imobile destinate celor cu venituri cu mult peste medie", spune Călin Clinciu, director de comunicare în cadrul companiei Euroest.
Un mesaj similar este dat şi de un recent studiu al firmei de consultanţă CB Richard Ellis. În acesta se apreciază că una din principalele tendinţe ale pieţei este determinată de cererea de apartamente în clădiri noi, din cadrul unor proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni, situate în cartiere rezidenţiale dens populate. Însă, segementul proprietăţilor de lux va continua să atragă dezvoltatorii şi investitorii, urmare a prognozelor optimiste cu privire la momentul ulterior aderării României la Uniunea Europeană, se precizează în studiu.
Piaţa locuinţelor de lux din Bucureşti s-a format abia după anul 1996. Iniţial, acestea erau apartamente sau vile destinate închirierii pentru primii expaţi din cadrul companiilor multinaţionale care începeau să-şi deschidă reprezentanţe şi în România sau reşedinţe pentru ambasadori şi personalul din ambasade. Abia după anul 2000 se dezvoltă segmentul rezidenţial de vânzări de imobile de lux, majoritatea cererii fiind reprezentată de mici investitori care au întrevăzut trendul ascendent al chiriilor locuinţelor de lux din Bucureşti, precum şi rata bună de recuperare a investiţiei.
Aderarea umflă preţul locuinţelor de lux
Piaţa locuinţelor de lux este primul segement al domeniului imobiliar care resimte efectele apropiatei integrări a României în Uniunea Europeană. Cererea constantă, creşterea preţurilor la terenuri, dar şi perspectiva scumpirii mâinii de lucru autohtone îi determină pe mulţi consultanţi din domeniul imobiliar să previzioneze o majorare a preţurilor pentru locuinţele considerate de lux.
"Este o întrebare deschisă ce se va întâmpla în următorii 2-3 ani cu piaţa locuinţelor de lux. Preţurile vor creşte însă odată cu scumpirea terenurilor situate în locaţii care se pretează unor astfel de construcţii, dar şi din cauza faptului că astfel de locaţii devin tot mai rare. Un alt factor ce ar putea conduce la o creştere a preţurilor pe acest segment este ipoteza că momentul integrării la Uniunea Europeană va aduce cu sine şi o scumpire a mâinii de lucru", crede Mirela Raicu.

Caracteristici apartamente de lux:
* locaţii: Kiseleff, Aviatorilor, Primăverii, Dorobanţi
* vecinătăţi: parcuri, lacuri, mijloace de transport în comun, galerii şi centre comerciale, zone de agrement
* expunere şi vedere excelente
* spaţii locuibile generoase
* partiţionări inteligente: living cu ieşire pe terasă, dining, bucătării deschise sau închise, 1-3 dormitoare cu băi proprii şi terase, 1 birou
* terase largi, spaţii de depozitare, locuri de parcare subterane
* finisaje de calitate superioară
* aer condiţionat, sistem de supraveghere non-stop cu pază şi camere video, interfon, sistem de alarmă
* piscină comună, sală de fitness
Sursa: DTZ Echinox

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite