Apar noi „băieţi deştepţi“, cei din energia nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei analizează posibilitatea de a le acorda investitorilor din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cenavodă energie ieftină produsă de Nuclearelectrica. Ordinul prin care producătorii de electricitate sunt obligaţi să vândă energia pe bursă va trebui modificat, pentru a putea fi încheiate noi contracte directe.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4, cea mai mare investiţie din istoria României - estimată la patru miliarde de euro - se trezeşte la viaţă, după ce a intrat în hibernare la începutul acestui an. În ianuarie s-au retras trei dintre cei şase investitori străini - RWE, Iberdrola şi GDF Suez, după ce cehii de la CEZ plecaseră în toamna anului trecut. În proiect au mai rămas doar Enel, ArcelorMittal şi societatea de stat Nuclearelectrica. Aceasta a trebuit să cumpere participaţia celorlalţi şi să ajungă la 85%.

De atunci, Ministerul Economiei tot caută noi parteneri, pentru că este clar că statul nu va putea susţine o astfel de investiţie. Potrivit informaţiilor deţinute de „Adevărul", din iarnă până acum s-au arătat interesate de proiectul nuclear companii şi consorţii din SUA, Canada, China, Coreea, Rusia şi Italia. Vineri, ministerul a anunţat că a primit o scrisoare din partea companiei coreene BKB, lider al consorţiului Korea Nuclear, prin care aceştia îşi declară intenţia fermă de a participa la construcţia reactoarelor.

Pe lângă energia de la unităţile 3 şi 4 pe care o vor primi investitorii, statul se gândeşte să-i mai atragă cu ceva, pentru ca proiectul să meargă mai departe. Surse din domeniu au declarat, pentru „Adevărul", că acţionarii care au mai rămas în proiect, respectiv Enel şi ArcelorMittal, au cerut să primească energie de la reactoarele 1 şi 2, care funcţionează în prezent, până când următoarele două unităţi vor produce electricitate.

„Ministerul Economiei analizează această cerinţă, dar va fi nevoie de modificarea ordinului prin care producătorii sunt obligaţi să vândă electricitatea doar pe bursă. Cei din proiectul reactoarelor 3 şi 4 nu vor primi nimic până nu iau decizia finală de a investi", au adăugat sursele citate. Energia nucleară este cea mai ieftină din România, după cea produsă de Hidroelectrica.

Care sunt paşii următori

La finele acestei luni, Nuclearelectrica va începe procesul propriu-zis de selecţie a noilor investitori, după criterii precum bonitatea şi experienţa în domeniu, precum şi numărul de acţiuni de care sunt interesaţi aceştia. "Aceste criterii se departajare se vor afişa oficial la finele acestei luni. După selecţie, se va semna un act adiţional la Acordul Investitorilor", au precizat sursele amintite.

De asemenea, la mijlocul lunii septembrie, Nuclearelectrica va lansa cererea finală de oferte pentru a selecta contractorul general. Până acum, în această cursă s-au înscris trei ofertanţi: consorţiul Lavalin (Canada) - Ansaldo Nucleare (Italia), ruşiii de la Atomtechnoprom şi americanii de la Bechtel. Aceştia din urmă, însă, nu s-au calificat pentru etapa următoare.

Soarta proiectului se va decide la vară

În paralel, studiul de fezabilitate va fi finalizat în vara 2012. Atunci se va cunoaşte cu exactitate care va fi necesarul de investiţii pentru echipamente, construcţia, montajul şi punerea în funcţiune a noilor unităţi. Tot atunci, fiecare companie din cele implicate va decide dacă va merge mai departe în acest proiect şi doar acei investitori ar putea primi energie în avans de la reactoarele 1 şi 2, au explicat sursele menţionate.

Consultantul financiar va stabili şi care vor fi sursele de finanţare a proiectului. O parte din banii cu care va veni Nuclearelectrica vor proveni din listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile societăţii. Potrivit ultimului memorandum aprobat în Guvern pentru această investiţie, Nuclearelectrica va rămâne cu 40% din proiect şi niciunul dintre acţionari nu va fi majoritar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite