Anul Nou vine cu motorină mai scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începutul anului viitor vine cu veşti proaste pentru şoferi. Preţul motorinei va creşte cu opt bani pe litru de la 1 ianuarie, odată cu majorarea accizei.

Accizele la motorină vor creşte de la 302,5 euro pe mia de litri, la 316 euro pe mia de litri, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finanţelor.

În euro, noua acciză este cu 4,6% mai mare. Însă, având în vedere cursul la care se calculează acciza în 2012 (4,3544 lei/euro), care va fi şi el mai mare de la 1 ianuarie, majorarea în lei este de 6,7%. Astfel, preţul final de la pompă va creşte cu 1,54%, respectiv cu opt bani pe litru, având în vedere faptul că, în prezent, acciza are o pondere de 23% în preţul de la pompă al motorinei.

Aliniere la normele UE

„Potrivit perioadei de tranziţie acordate României, prevăzută în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România trebuie să atingă nivelul accizelor pentru motorină în anul 2013. Acest nivel este de 391 de euro/tonă, respectiv 330,395 euro/1.000 de litri. În prezent, nivelul accizelor pentru motorină este de 358 de euro/tonă, respectiv 302,51 euro/1.000 de litri", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Majorarea tarifelor de la pompă din cauza accizelor ar putea fi accentuată şi de ceilalţi factori care duc la modificările frecvente de preţ cu care ne-am obişnuit, precum nivelul cotaţiilor barilului şi ale produselor petroliere pe pieţele internaţionale. În plus, carburanţii care sunt acum pe piaţă conţin 5% componente bio, care sunt mai scumpe decât benzina şi motorina şi nu sunt scutite de acciză.

Pentru şoferi, majorarea accizei la început de an trezeşte amintiri foarte neplăcute. La 1 ianuarie 2011, acciza a fost de asemenea majorată cu 3%, scânteie care a declanşat proteste în benzinării timp de două luni. Şoferii s-au răzbunat blocând căile de acces la pompe, alimentând de doar câţiva bani şi plătind cu mărunţiş.

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite