Anul trecut au ieşit din România peste 89 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele de bani intrate anul trecut în România le-a depăşit pe cele care au "trecut" graniţa. Rapoartele privind tranzacţiile suspecte au scăzut însă, Oficiul Naţional de Prevenire şi

Sumele de bani intrate anul trecut în România le-a depăşit pe cele care au "trecut" graniţa. Rapoartele privind tranzacţiile suspecte au scăzut însă, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) fiind înştiinţat în 2006, asupra a 3.196 de cazuri susceptibile de spălare de bani.

Potrivit unor date statistice furnizate pentru Adevărul de ONPCSB, sumele de bani intrate şi ieşite anul trecut din România au fost de 91,3 miliarde de euro, respectiv 89,2 miliarde de euro. "Numărul de rapoarte de tranzacţii suspecte, primite de Oficiu în anul 2006, a fost de 3.196, faţă de 4.061, în 2005", se mai menţionează în materialul ONPCSB. "Asta nu înseamnă însă că toate tranzacţiile au fost suspecte, ci au existat doar suspiciuni în legătură cu acestea. Unele s-au confirmat, altele nu," a declarat, pentru Adevărul, preşedintele ONPCSB, Adriana Luminiţa Popa. Potrivit acesteia, sunt trei tipuri de rapoarte care se transmit, conform legii, Oficiului. "Cele privind operaţiunile de transferuri cross border (n.r.- sume ce intră/ies din ţară) de peste 10.000 de euro, operaţiunile cu numerar ce depăşesc 10.000 de euro şi faimoasele rapoarte de tranzacţii suspecte", a explicat preşedintele ONPCSB.

Inspecţii la agenţii imobiliare, societăţi de leasing şi dealeri auto

Potrivit legii în vigoare, care a suferit mai multe amendamente anul trecut, Oficiul poate efectua acţiuni de inspecţie la toate entităţile raportoare. Este vorba mai exact despre o legislaţie secundară emisă de Oficiu, care-i permite să controleze acele instituţii care nu au o autoritate proprie de supraveghere, gen agenţii imobiliare sau societăţi de leasing. "Dacă instituţiile au o autoritate de supraveghere proprie, cum este, spre exemplu, BNR, în cazul exchange-urilor sau a caselor de amanet, inspecţiile pot fi făcute împreună cu reprezentanţii acestora. Dacă entitatea raportoare nu are o autoritate de supraveghere, Oficiul este obligat să meargă în control", a explicat preşedintele ONPCSB.

Reprezentanţii instituţiei au efectuat astfel, la sfârşitul anului trecut, 139 de controale, din care 25 la case de schimb valutar, patru la societăţi de servicii de investiţii financiare, 25 la societăţi de leasing şi dealeri auto, 12 la agenţii de turism, opt la societăţi de jocuri de noroc, 27 la agenţii imobiliare şi opt la casele de amanet. "Urmărim în principal trei aspecte: dacă au o persoană desemnată în acest sens, dacă au norme şi proceduri interne de combatere a spălării banilor şi dacă raportează Oficiului operaţiunile de numerar ce depăşesc 10.000 de euro", a precizat preşedintele ONPCSB. Potrivit acestuia, cel mai important este însă ca firmele respective să deţină nişte standarde elementare de cunoaştere a clientelei. "Este esenţial ca, în momentul în care intru în relaţii de afaceri cu o anumită persoană, să cunosc minimum de informaţii despre aceasta. Să nu se înţeleagă că e ceva poliţienesc, la fel se întâmplă şi în străinătate. E firesc, spre exemplu, sa-ţi pui anumite întrebări în cazul în care, să zicem, un pensionar cumpără case, una după alta", spune reprezentantul Oficiului.

Declararea sumelor de peste 10.000 de euro, obligatorie

Chiar dacă s-a liberalizat contul de capital, există în continuare obligativitatea raportării sumelor de peste 10.000 de euro. "Această prevedere legală este încă în vigoare şi se aplică şi în alte ţări. Chiar dacă Banca Centrală a liberalizat în conformitate cu directivele europene contul de capital, aceste raportări sunt necesare pentru o evidenţă statistică, să se ştie ce sume de bani intră sau ies din ţară. Asta nu înseamnă însă că sunt şi spălări de bani", a explicat preşedintele ONPCSB.

Firmele au efectuat peste 1,1 milioane de transferuri

Potrivit datelor statistice furnizate, Oficiul a primit anul trecut 8.886 de rapoarte referitoare la 1,13 milioane de transferuri efectuate de persoane juridice şi 61.948, realizate de persoane fizice.

Dacă instituţiile au o autoritate de supraveghere proprie, cum este, spre exemplu, BNR, în cazul caselor de schimb sau a celor de amanet, inspecţiile pot fi făcute împreună cu reprezentanţii acestora. Dacă entitatea raportoare nu are o autoritate de supraveghere, Oficiul este obligat să meargă în control
Adriana Luminiţa Popa
preşedintele ONPCSB

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite