Anul grâului mult şi încolţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia este cu 150% mai mare decât anul trecut, dar cel mult jumătate este bună pentru pâine La limită, grâul este suficient pentru panificaţie. Dar procesatorii ar putea fi

Producţia este cu 150% mai mare decât anul trecut, dar cel mult jumătate este bună pentru pâine

La limită, grâul este suficient pentru panificaţie. Dar procesatorii ar putea fi "convinşi", cel mult, să amâne scumpirile anunţate.

Ministerul Agriculturii a confirmat ieri prognozele anterioare care arătau că 2008 este un an cu o producţie foarte bună de grâu. Cu 7,75 milioane de tone (inclusiv secară), cum arată datele centralizate din teritoriu, recolta actuală a lăsat mult în urmă nivelul din secetosul an 2007 (3 milioane de tone) şi s-a apropiat de recordul din 1989 încoace, de 7,87 milioane tone, obţinut în 2004.

Producţii apropiate au mai fost înregistrate în 1995 şi 2001. Veştile bune ar putea continua, dacă se ia în considerare faptul că, faţă de anii menţionaţi, suprafaţa cultivată a fost cu câteva sute de mii de hectare mai mică, ajungând la circa 2,2 milioane hectare, astfel că putem vorbi de cel mai bun randament la hectar din ultimii 20 de ani încoace.

Dar, din faimoasa producţie, numai 54% ar putea fi de calitate bună - după cum arată un raport al ministrului, în urma prelevării de probe din 36 de judeţe (84% din suprafaţa cultivată).

Preţurile au rămas în urma costurilor

De bine, de rău, recolta 2008 ajunge să acopere necesităţile de grâu bun pentru panificaţie şi sămânţă (circa 4 milioane de tone), plus cele de grâu furajer pentru zootehnie (peste un milion de tone). Dar aceasta nu înseamnă că efectele recoltei bogate vor fi spectaculoase. E de aşteptat creşterea puternică a exporturilor de grâu furajer şi, astfel, balanţa comerţului cu grâu va putea trece pe excedent.

Anul trecut, în condiţiile recoltei foarte slabe cantitativ, importul de grâu a fost de circa 600 de mii de tone, iar exportul de 200 de mii de tone.

Pe piaţa internă însă, nu sunt de aşteptat ieftiniri la consumator. "E drept că preţurile au ajuns mai mici decât în mai-iunie, dar achiziţionăm acum grâul la acelaşi preţ ca în urmă cu un an, de 0,55 lei/kg. Iar, între timp, costurile au crescut. Oricum, prin noiembrie ne aşteptăm să crească preţurile şi la siloz, astfel că vom fi nevoiţi să scumpim şi noi pâinea", spune Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie, Rompan. El mai arată că, după estimările procesatorilor, grâul bun pentru panificaţie ar reprezenta doar 40% din recoltă.

Câştig din depozitarea grâului

De cealaltă parte, producătorii de grâu (mici, dar şi mari) se plâng de acelaşi lucru - că preţul grâului este la fel ca anul trecut şi chiar anii trecuţi, în condiţiile în care costurile pentru înfiinţarea culturilor au explodat (în principal la combustibil).

Câştigaţi vor fi doar cei care au capitalul de lucru necesar reluării producţiei (în condiţiile în care nu se ştie care va mai fi susţinerea de la stat) şi aleg depozitarea grâului în aşteptarea unor preţuri mai bune (spre exemplu, în mai 2008, preţurile se dublaseră faţă de un an în urmă).

Limita ineficienţei: 3,5t/ha

Agricultura românească şi-a atins limita de (in)eficienţă: 3,5 tone la hectar poate fi un randament-record la noi, dar este cu vreo două tone sub media europeană. Randamentul mediocru (venit din lipsa de utilaje îngrăşăminte şi irigaţii) este practic principala problemă pentru care agricultura nu aduce câştigurile aşteptate de producători, respectiv ieftinirile aşteptate de consumatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite