Anul Nou 2006 debuteaza cu recorduri istorice la cotatiile aurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preturile au crescut odata cu tarifele de furnizare a gazului, curentului si gigacaloriei

In ultimele doua saptamani, cotatiile aurului au cunoscut o ascendenta fara precedent, ajungand de la o medie anuala de 400.000 - 450.000 lei la aproape 517.700 lei/gram, valoare inregistrata in cursul BNR de ieri. Expertii din domeniul aurului pun aceasta crestere pe seama evolutiilor cotatiilor de la bursele internationale ale metalelor pretioase (in special cea de la Londra), dar atrag atentia asupra faptului ca pretul aurului se afla in interdependenta cu valoarea resurselor energetice. "Toate categoriile de produse, in mod special gazele si curentul electric, influenteaza cursul aurului", ne-a declarat presedintele Patronatului Bijutierilor, Mihail Pacioianu. El a remarcat faptul ca, exprimat in dolari, pretul actual al aurului (aproximativ 16.000 USD/kg) poate fi considerat un record, dar "trebuie sa luam in calcul si faptul ca dolarul a slabit in raport cu celelalte valute".
Nu va inghesuiti la casele de amanet!
Primul imbold pe care l-ar putea avea, in aceste zile, posesorii de bijuterii ori "piese" din aur este acela de a-l valorifica la pretul relativ bun dat de cotatiile din ultimele zile. Insa nu toti bijutierii sunt dispusi sa dea ceva mai mult pe gramul de aur, pentru ca aceasta este doar o crestere de conjunctura. In plus, se spune ca "atunci cand esti bogat si iti merge bine, cumperi aur, iar cand iti merge prost il vinzi", a mai subliniat Mihail Pacioianu, sugerand astfel ca pentru a vinde, acum, din tezaurul personal e nevoie de motive mult mai bine intemeiate decat acest puseu al cotatiilor. "Aurul este cel mai sigur plasament, mai ales pe termen lung, ca dovada faptul ca investitorii care au mizat pe acest pretios metal sunt mai castigati decat aceia care si-au depus economiile in banci", conchide seful Patronatului Bijutierilor.
Creste valoarea rezervelor BNR
Purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, ne-a declarat ca ne aflam, intr-adevar, intr-o "conjunctura speciala", dar banca centrala nu face decat sa preia evolutiile cotatiilor aurului de pe pietele internationale si sa le exprime in cursul de schimb, astfel incat sa avem un pret de referinta. Odata cu aceasta majorare "creste si valoarea rezervei de aur a BNR", a incheiat Mugur Stet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite