Antibiotice Iaşi, dorită mai mult de investitorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru preluarea liderului pieţei farmaceutice şi-au arătat intenţia şi câteva companii străine, din Marea Britanie, India şi Statele Unite În primele săptămâni de la publicarea

Pentru preluarea liderului pieţei farmaceutice şi-au arătat intenţia şi câteva companii străine, din Marea Britanie, India şi Statele Unite

În primele săptămâni de la publicarea anunţului de privatizare a Antibiotice SA, autoritatea de privatizare a statului a primit un număr mare de scrisori de intenţie din partea investitorilor. Într-un top al celor care doresc să preia singura fabrică de medicamente care a mai rămas în portofoliul statului, cele mai multe "semnale" au venit din partea mediului de afaceri din România.

Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAS) primise, până ieri, un număr de 53 de scrisori de intenţie de la investitorii interesaţi de preluarea pachetului de 53,0173% din acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi.

Potrivit unui comunicat oficial al AVAS, cele mai multe scrisori de intenţie au venit din România - 17, Marea Britanie - 8, India - 5 şi Germania - 3. Topul este urmat de ţări precum Elveţia, Austria, Grecia şi Canada cu câte două scrisori de intenţie şi Cipru, Ungaria, Insulele Cayman, Turcia, Italia, Portugalia, Coreea de Sud, Cehia, Statele Unite, Israel, Islanda şi Lituania cu câte o singură scrisoare de intenţie trimisă autorităţii de privatizare. "Antibiotice Iaşi este una dintre cele mai importante societăţi din industria farmaceutică românească şi ultima companie din domeniu deţinută de către statul român.

În istoria sa de peste 50 de ani, Antibiotice Iaşi a reuşit să se impună prin produse de calitate. Privatizarea se va realiza prin metoda licitaţiei cu strigare, o procedură ce va asigura un maxim de transparenţă şi obiectivitate", susţine în cadrul unui comunicat Teodor Atanasiu, preşedintele instituţiei de privatizare.

Situaţie financiară solidă

Antibiotice Iaşi este una dintre cele mai importante societăţi din industria farmaceutică românească şi ultima companie din domeniu deţinută de către statul român. Imediat după alegerea evaluatorului, vicepreşedintele AVAS, Laslo Gyerko, susţinea că preţul optim pe care l-ar putea obţine statul din privatizarea Antibiotice prin metoda licitaţiei cu strigare ar putea ajunge la maxim 200 milioane de euro.

Situaţia financiară Antibiotice este solidă, cu un profit net pentru 2006 de circa 24 milioane de lei, în timp ce la 30 septembrie 2007 acesta se ridica la peste 28 milioane lei. Aceste sume au fost realizate în condiţiile unor ample programe investiţionale în domeniul cercetării şi dezvoltării, precizează AVAS.

Privatizarea Antibiotice a fost lansată odată cu publicarea anunţului de privatizare, în data de 24 decembrie 2007, în urma căruia AVAS a pus în vânzare pachetul de 53,0173% din acţiuni deţinut de stat la un preţ de pornire al licitaţiei cu strigare de 2 RON/acţiune - aproximativ 130 milioane de euro.

Această sumă a fost ulterior îmbunătăţită de către evaluatorul Darian Rom Suisse la un nivel de 136 milioane de euro. Pe lângă deţinerea statului şi a acţionarilor persoane fizice, în structura acţionariatului producătorului de medicamente mai sunt prezenţi SIF Transilvaia, SIF Banat Crişana, SIF Oltenia, CitiBank, ING Nederlanden Asigurări de Viaţă şi Broadhurst Investments Limited.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite