Animalele vândute sau moarte primesc subvenţii! EXCLUSIV ONLINE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii vor primi, în acest an, subvenţii „pe cap de animal" pentru animalele pe care le deţineau la 31 ianuarie 2008, chair dacă între timp, fermierii le-au vândut, tăiat şi mâncat deja.

Potrivit evidenţei Ministerului Agriculturii, subvenţia „pe cap de animal" se va acorda pentru aproximativ 1,4 milioane de bovine.
Chiar şi ministrul recunoaşte că nu este corect, dar oficialii din minister dau din umeri şi spun că „aşa s-a negociat". De asemenea, reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că efectivul de animale din 2010 este chiar mai mare decât cel de anul trecut.

Efectivele naţionale se află în evidenţele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), efectivul pentru care se va solicita prima în anul 2010 va fi probabil cu 10 - 15% mai mare decât în anul 2009, ca urmare a investiţiilor efectuate în anul anterior şi a efectivelor de animale achiziţionate până la data de 31 ianuarie 2010", au declarat, pentru „Adevărul", oficialii Ministerului Agriculturii.

Totodată, Mihil Dumitru, ministrul spune că nu este normală această situaţie de acordare a subvenţiilor. „Nu mi se pare corect ca cel care şi-a vândut din animalele declarate în 2008 să primească aceiaşi bani ca acum doi ani şi nici ca fermierul care şi-a mărit exploataţia să nu primească bani în plus. Este o formă de sprijin pe care nu o putem modifica deoarece este stabilită de Uniunea Europeana", a declarat, recent, ministrul.
Pe de altă parte, crescătorii spun că ei nu au nicio vină.

Da într-adevăr, este adevărat. Sunt mulţi fermieri care poate nu mai au la fel de multe animale, dar nu este vina lor, este vina celor care au negociat", a declarat, pentru „Adevărul", Costeş Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. De asemenea, Caraş a punctat că subvenţiile se vor acorda până în 2013, iar anul trecut, valoarea acestora a fost de 571 de lei pentru fiecare bovină.

Cum se iau subvenţiile

Fermierii care vor să primească subvenţia pe cap de animal , trebue să deţină cel puţin trei bovine, iar vârsta acestora să die de minimum şase luni.

De asemenea, exploataţia agricolă a fermierului trebuie să fie înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei.

Totodată, cel care solicită subvenţia nu trebuie să aibă datorii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, la data solicitării primei, explică oficialii din Agricultură.

De asemenea, solicitanţii trebuie să depună un dosar  în perioada 25 aprilie - 25 iunie la sediile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Dosarul trebuie să conţină: copie de pe buletinul de identitate/cartea de identitate/codul unic de inregistrare/certificatul de înregistrare, declaraţie pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, la data solicitării primei.

Ajutoare de stat de 148 de milioane de lei

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a repartizat, astăzi, sucursalelor agenţiei, 147,859 milioane de lei, fonduri de la bugetul naţional destinate sectoarelor zootehnic şi vegetal.

Pentru sectorul zootehnic a fost repartizată suma de 130,26 milioane de lei, aferentă solicitărilor depuse în lunile octombrie şi noiembrie 2009, pentru formele de sprijin prevăzute de anexa L din Ordinul MAPDR 850/2006, informează un comunicat al APIA. Sprijinul se acordă pentru îmbunătăţirea calităţii producţiei de carne prin susţinerea financiară a sistemului de clasificare a carcaselor de porcine şi bovine (cuantum 120 lei/carcasă porcine clasa E, 100 lei/carcasă porcine clasa U şi 100 lei/carcasă bovine). De asemenea, se vor acorda 150 de lei/cap de scrofiţă la prima fătare, 1,6 lei pentru fiecare pui şi 0,05 lei pentru fiecare ou.

Pentru îmbunătăţirea calităţii producţiei de miere, se va acorda suma de 20 de lei pentru fiecare familie de albine.

De asemenea, pentru sectorul vegetal a fost repartizată suma de 17,59 milioane de lei, aferente solicitărilor făcute până în luna octombrie. Producătorii de legume în sere vor primi 600 de lei/tonă, iar crescătorii de ciuperci în spaţii aclimatizate vor încasa 800 de lei/tonă.

Producătorii de roşii destinate producţiei industrial vor primi 350 de lei pe tonă, cei de ardei - 300 de lei/tonă, de mere 160 de lei&tonă, vişine- 200 lei/tonă, struguri de masă - 300 lei/tonă, iar producătorii de prune vor încasa 200 de lei/tonă.

Sectorului viticol i-a fost alocat suma de 3,95 milioane de lei. Pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile viticole pe rod şi tinere cu soiuri nobile pentru struguri de masă şi vin, inclusiv pentru vinuri cu denumire de origine controlată, producătorul va romi 500 de lei/hectar. Totodată, pentru autorizarea plantaţiilor viticole producătoare de struguri de vin cu denumire de origine controlată se vor încasa 10 lei/hectar.

Pe de altă parte, producătorii de cartofi vor încasa 150 de lei/tonă, cei de hamei - 100 de lei pe tonă, iar cultivatorii de plante medicinal şi aromatice, între 600 şi 800 de lei pe tonă.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite