Anglia dă lecţii de socialism Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Marea Britanie percepe impozite mai mari decât Franţa şi Germania. Guvernul britanic a decis să majoreze la 50% impozitul pentru veniturile anuale ce trec de 150.000 de lire sterline (170.000 de euro).

Cei mai afectaţi de majorarea fiscalităţii vor fi angajaţii din domeniul tranzacţiilor financiare. Astfel, un bancher londonez care câştigă un milion de lire va plăti cumulat, impozit plus asigurări sociale, de 549.159 de euro, de trei ori mai mult decât în Hong Kong şi cu 65.392,3 de euro mai mult decât în New York, conform calculelor făcute de KPMG.

Premierul britanic Gordon Brown a declarat anul trecut că instituţiile financiare „trebuie să servească intereselor cetăţenilor şi industriei, nu să se erijeze în stăpânii economiei". Executivul de la Londra a acordat sprijin băncilor de peste 1.000 de lire din fondurile publice pentru a depăşi perioada de criză.

Firma londoneză Tullet Prebon, specializată în operaţiuni de intermediere financiară a declarat deja că va muta o parte din afacere în străinătate, pentru a evita plata impozitului majorat. Veniturile de peste 150.000 de lire vor fi impozitate cu 50%, faţă de 40% în prezent. Modificarea fiscalităţii îl va sili pe un bancher care câştigă un milon de lire să scoată suplimentar din buzunar aproape 90.000 de lire (98.000 de euro).

Supraimpozitarea veniturilor bancherilor

Măsura poate fi considerată populistă, mai ales în perioadă de criză. „Sunt convins că cei aproape opt milioane de londonezi sunt de acord cu această decizie", a declarat Brendan Barber, secretar general al Congresului Uniunii Sindicatelor. „Recesiunea care a costat multe locuri de muncă a fost provocată de sectorul financiar. Este corect ca cei mai bogaţi să contribuie acum la înlăturarea pierderilor", a adăugat liderul de sindicat. Majorarea impozitului pe veniturile mari urmează unei taxe pentru bonusurile acordate de bănci.

Din luna decembrie, companiile vor plăti 50% din bonusurile de peste 25.000 de lire acordate angajaţiilor.

Conform aprecierilor ministerului Finanţelor, această măsură se va aplica pentru aproximativ 20.000 de bancheri, încasările statului crescând cu 550.000 de milioane de lire. Reversul medaliei îl constituie riscul emigrării persoanelor cu înaltă pregătire.

„Oamenii talentaţi sunt mobili", atrage atenţia John Varley, preşedintele executiv al Barclays, cea de-a doua bancă din Marea Britanie. „Cei mai talentaţi vor pleca acolo unde vor găsi condiţii mai bune, în Madrid, New York sau Singapore, iar aceasta nu favorizează economia britanică", a adăugat preşedintele Barclays.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite