Anghel, BCR: Jumătate din PIB-ul României se bazează pe sentiment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din Produsul Intern Brut (PIB) al României se bazează pe sentiment într-un fel sau altul, a spus Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, care estimează pentru acest an o creştere economică de 1-2%.

"Dacă ne punem problema dacă vom mai avea un loc de muncă la finele anului sau dacă venitul va scădea cu 10 sau 20% faţă de anul precedent, nu îmi imaginez că cineva se va gândi să achiziţioneze un produs din zona non-food. Totuşi, vom continua să mâncăm şi sectorul food va fi ferit de o evoluţie nefavorabilă", a spus Anghel.

El a adăugat că cu cât aceste teme trec mai repede, cu atât economia şi-ar putea reveni mai rapid. Creşterea economică din acest an se va situa în jurul valorii de 1-2% şi va baza pe creşteri în sectorul industrial şi cel mai probabil şi în cel al agriculturii.

„Ne aşteptăm ca a doua parte a anului să fie mai bună, bazându-ne şi pe îmbunătăţirea sentimentului. Ne putem baza pe industrie, principalul motor de creştere, pe fondul cererii externe. De asemenea, avem şanse ca agricultură să fie pozitivă în 2010, dar, din păcate, în continuare depindem de starea vremii, iar, din cauza lipsei investiţiilor masive, nu putem spera la mai mult", a adăugat economistul-şef al BCR.

Acesta se aşteaptă ca sectorul serviciilor să nu tragă foarte mult economia în jos în acest an, în timp ce pentru sectorul construcţiilor estimează în continuare o contribuţie negativă.

„În România, sectorul construcţiilor a scăzut mai mult din cauza efectului de bază. Segmentul rezidenţial a fost cel mai puternic afectat, mai ales în a doua jumătate a anului", a precizat Anghel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite