Angela Merkel: Euro are probleme grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat astãzi cã moneda unicã europeanã se confruntã cu "o situaţie extraordinar de serioasã", în contextul solicitãrii unui împrumut de urgenţã de cãtre Irlanda.

Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei, a adãugat cã soarta monedei euro "este în joc", citat de "The Wall Street Journal." Comentariile celor doi au alimentat temerile investitorilor, care nu cred cã extinderea crizei datoriilor suverane din Europa a fost împiedicatã prin acordul dintre Irlanda, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeanã. Mai mult, atenţia acestora se îndreaptã acum cãtre Portugalia, despre care multe voci spun ca va fi cea de-a treia ţarã, dupã Grecia şi Irlanda, care va solicita sprijin financiar extern pentru a evita intrarea în incapacitate de platã.

În ciuda declaraţiilor oficialilor europeni, care s-au grãbit sã nege orice legãturã între Irlanda şi aşa-zisele state "periferice" din zona euro (Spania, Portugalia, Italia), analiştii considerã cã rãspândirea crizei este inevitabilã. Nouriel Roubini, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, a declarat pentru postul de televiziune american CNBC cã "nu va veni nimeni de pe Marte sau de pe lunã pentru a salva FMI sau zona euro", adãugând cã orice altã tentativã de intervenþie a instituţiilor internaţionale în vederea salvãrii încã unui stat din UE va fi fatalã.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite