Angajatorii plătesc mai mult, dar banii n-ajung la salariaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2011, costurile cu forţa de muncă au crescut cu aproape 10%, însă majorarea salariului mediu net pe economie a fost de numai 7%.

Eforturile angajatorilor de a-şi acoperi costurile cu manopera au crescut cu 9,7% în trimestrul al patrulea din 2011 faţă de acelaşi trimestru din 2010, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, oamenii de afaceri au cheltuit cu aproape 10% mai mult pentru plata forţei de muncă, dar tot din statisticile oficiale reiese că nu toţi banii daţi de patroni au ajuns la salariaţi: creşterea medie a salariilor nete a fost, în aceeaşi perioadă (2011), de numai 7,2%.

Asta înseamnă, potrivit analiştilor şi liderilor patronali, că presiunea fiscală asupra forţei de muncă a fost mai mare în 2011 faţă de 2010. Fenomenul are două efecte negative: pe de-o parte, salariaţii au primit în plus mai puţin decât puteau să primească, iar de cealaltă parte, angajatorii au dat mai mulţi bani fără ca angajaţii să beneficieze pe deplin de acest efort financiar.

Manopera din servicii s-a scumpit cel mai mult

Principalele domenii economice (nonbugetare) în care se regăsesc cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă - cheltuielile angajatorilor - sunt tranzacţiile imobiliare (15,9%), serviciile (14,9%) şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, respectiv cercetarea (11,5%). În aceleaşi sectoare însă, salariile încasate de angajaţi au crescut cu 10%, până la cel mult 14%.

Decalaje maxime la stat

În sectorul bugetar, ca urmare a salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice, s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă astfel: în sănătate şi asistenţă socială cu 18,8%, în  administraţia publică - cu 14,5% şi în învăţământ - cu 12,7%. Tot aici se regăsesc însă şi cele mai mari diferenţe între majorările salariilor în raport şi scumpirea manoperei - între 2% şi 4%. Faţă de trimestrul III, în trimestrul IV din 2011, creşterea costului cu forţa de muncă a fost de 0,74%, a mai anunţat INS.

Comentând diferenţa dintre creşterea costurilor la angajatori şi cea de la nivelul salariului net, Dan Matei Agathon, vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), ne-a declarat că presiunea fiscală se majorează odată cu sumele nete. „Când patronul vrea să crească salariul angajaţilor, se trezeşte cu o majorare bruscă a tuturor cheltuielilor de personal, pentru că automat are de plătit mai mult şi către stat. Creşterea salariului ar fi benefică şi sănătoasă dacă ar aduce mutaţii vizibile în economie, dar acest lucru se produce mai greu când statul absoarbe atât de mult din surplusuri", a conchis liderul patronal.

" Când patronul vrea să crească salariul angajaţilor, se trezeşte cu o majorare bruscă a tuturor cheltuielilor de personal. "
Dan Matei Agathon vicepreşedinte ACPR

info
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite