Angajatorii au ieşit la vânătoare de muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul firmelor care anticipează angajări aproape s-a dublat în prima parte a acestui an, industria şi construcţiile fiind sectoarele cu cele mai mari creşteri potenţiale de personal. Piaţa muncii dă semne de revigorare, cererea de personal e tot mai mare, doar că oferta de mână de lucru calificată este tot mai slabă, spun angajatorii.

Ultimele sondaje oficiale, dar şi un studiu al companiei de cercetare Manpower arată o posibilă creştere a numărului de angajări în următoarele patru-cinci luni. Instituţiile publice care sondează periodic piaţa forţei de muncă (Statistica şi Banca Naţională a României) arată că în construcţii se manifestă cele mai multe intenţii de angajare, în timp ce Manpower arată, în ultimul său studiu de profil, o creştere a previziunilor de angajare în industriile extractivă şi prelucrătoare. În cazul Manpower, „previziunea netă de angajare" este calculată ca diferenţă între cei care anticipează creşteri de personal şi cei care se aşteaptă la scăderi. Pentru trimestrul al treilea din acest an, previziunea netă măsurată de Manpower este de +20%, în creştere semnificativă faţă de valorile din ultimii trei ani.

Vezi aici rezultatele generale naţionale şi globale MEOS

Oferta întâlneşte tot mai greu cererea

Din păcate, mai ales pe piaţa românească a forţei de muncă, creşterea cererii nu ajunge întotdeauna să fie echivalentă cu o creştere a angajărilor. Asta în primul rând pentru că salariul pe care angajatorul poate să-l ofere pentru un post care cere o anumită calificare este mai mic decât aşteptările muncitorului calificat. Potrivit studiului Manpower, sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere ar fi industria şi construcţiile, însă tot aici se regăsesc şi mai vechile probleme legate de calitatea forţei de muncă disponibilă.

Vezi aici varianta integrală a studiului Manpower

Spre exemplu, în construcţii se caută meseriaşi precum sudori, zidari, fierar-betonişti, dar şi personal cu calificare superioară, maiştri sau ingineri, însă cu greu se mai găsesc în România oameni cu astfel de calificări, la salariile pe care le oferă companiile, explică liderii patronatelor din construcţii. La rândul lor, industriaşii se plâng de o acută lipsă de personal calificat, mai ales în firmele care s-au retehnologizat, şi utilizează echipamente de ultimă generaţie. „În companiile din grupul nostru, cererea de personal este aproape permanentă, pentru că noi folosim tehnologii avansate şi avem nevoie de oameni cu înaltă calificare, dar oferta este foarte slabă. Mai mult, dacă demarezi vreun program de recalificare, rişti să-ţi plece oamenii care au beneficiat de el, şi atunci pierderea e şi mai mare", ne-a declarat Constantin Savu, preşedintele grupului industrial Uzinsider.

Optimismul mişcă piaţa

„Aşteptările privind activitatea de angajare sunt cele mai puternice din ultimii trei ani, fiind determinate de un grad ridicat de optimism ce caracterizează angajatorii din industria prelucrătoare şi construcţii. De asemenea, se observă semne de îmbunătăţire a activităţii de angajare la nivel regional şi la nivel de sectoare, indicând faptul că angajatorii sunt din ce în ce mai încrezători în revenirea pieţei forţei de muncă. Dat fiind acest context, ne aşteptăm să vedem din ce în ce mai multe mişcări pe piaţă", a declarat Valentin Petrof, country manager al Manpower România. 

infografie
infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite