Angajatorii, presaţi să crească salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

priveşte creşterea lefurilor, însă întrevăd posibilitatea ca, în următorii doi ani, salariile în mediul privat să se dubleze. O cerinţă a evoluţiei pieţei, a presiunilor economice tot

priveşte creşterea lefurilor, însă întrevăd posibilitatea ca, în următorii doi ani, salariile în mediul privat să se dubleze. O cerinţă a evoluţiei pieţei, a presiunilor economice tot mai mari reflectate în migrarea excesivă a forţei de muncă şi acutizarea lipsei de personal de specialitate. Ca o consecinţă, păstrarea angajaţilor va depinde de strategii de dezvoltare specifice.
Adrian Stanciu, partener la firma de consultanţă Ascendis, consideră că este nevoie de strategii bazate pe recrutare începând de la baza piramidei. "Este mult mai ieftin să îţi creşti specialiştii în interiorul companiei decât să îi iei din exterior. Orice firmă care îşi construieşte strategia de resurse umane bazată pe achiziţia din exterior este o firmă terminată", spune Stanciu. Potrivit acestuia, orientarea către oferta din exterior necesită un efort financiar mai mare cu 1,5 - două salarii anuale pe cap de angajat, astfel că la un salariu anual de 15.000 de euro, angajatorul va plăti în plus circa 30.000 de euro, reprezentând toate costurile asociate pentru a ajunge să facă munca înaintaşului său.

15.000 euro, investiţie într-un profesionist
Pe de altă parte, Stanciu subliniază faptul că, în prezent, raportul între angajator şi angajat s-a schimbat. "Dacă în prezent, prin rândul managerilor autohtoni s-a încetăţenit ideea că nimeni nu este de neînlocuit, la poartă sunt alţi zece care aşteaptă, trebuie să spun că acest lucru nu mai este adevărat. Situaţia de putere este fix pe dos. Problema este că oamenii buni nu ştiu că au foarte multă putere şi că, dacă pleacă dintr-un loc, au maximum două săptămâni de stat pe piaţă", explică Stanciu. Estimativ, investiţiile unei companii într-un om cu putere de decizie care merită păstrat ar trebui să se ridice la circa 15.000 de euro, pe o perioadă de 4-5 ani.

Majorarea salariilor, condiţionată de restructurare
Dacă e să vorbim însă de domenii în care salariile sunt sub media pe economie şi în care nici nu se poate vorbi de investiţii în dezvoltare, majorările salariale sunt condiţionate de restructurări. Ar plăti mai bine angajaţii, dar nu au de unde, spun angajatorii privaţi, care încearcă să găsească diferite alte modalităţi de a împăca şi capra, şi varza. Unităţile de producţie vor să recurgă la restructurarea internă a activităţii, adică la creşterea numărului angajaţilor direct productivi, şi la retehnologizare, care duce la majorarea productivităţii.
"Avem în vedere creşterea salariilor, pentru că altfel nu mai avem cu cine lucra. Oamenii vor pleca la muncă în străinătate sau la locuri mai bine plătite", ne-a declarat Mihai Tinca, preşedintele Rapsodia Conf Botoşani. În opinia sa, majorarea salariilor este condiţionată de reuşita unor procese precum cel de restructurare internă sau creşterea productivităţii, prin modernizare. "Activitatea de export depinde de cursul euro/leu - care nu ne avantajează - şi de preţul utilităţilor, care ar putea să crească din nou. Majorarea salariilor se va realiza după restructurarea activităţii interne şi creşterea productivităţii", ne-a declarat Tinca.

"Orice firmă care îşi construieşte strategia de resurse umane bazată pe achiziţia din exterior este o firmă terminată"
Adrian Stanciu
partener Ascendis

Importul de forţă de muncă, soluţie în turism?
Pentru prestatorii de servicii turistice, unde rolul salariaţilor este esenţial pentru menţinerea clientelei, problema se pune într-un mod mai dramatic, cu atât mai mult cu cât aceştia se declară nemulţumiţi de calitatea profesională a multora dintre lucrătorii din turism. "Există o soluţie: importul de personal, din ţările de unde o să putem. Aşa cum noi trimitem oamenii să lucreze la cules de căpşune, statul român ar trebui să ne lase să aducem şi noi forţă de muncă din afară, aşa cum fac colegii noştri comunitari", declară Ciprian Constantinescu, acţionar la câteva hoteluri de pe litoral şi preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelierilor Marea Neagră. Se încearcă şi găsirea unei soluţii pentru ca salariaţii unităţilor turistice de pe litoral, afectaţi de sezonalitatea puternică a activităţii, să aibă de lucru şi pe timpul iernii. Astfel că aceştia ar putea fi transferaţi, iarna, în zone cu caracter sezonier hibernal, precum staţiunile căutate exclusiv pentru sporturile de iarnă, ne-a mai declarat Constantinescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite