Angajaţii Rompetrol au protestat cu vuvuzele în faţa sediului companiei, strigând „Hoţii!” şi „Hai Patriciu!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 200 de angajaţi ai Rompetrol de pe platforma Petromidia Năvodari au protestat astăzi în faţa sediului central al companiei din Piaţa Presei Libere din Capitală. Ei cer majorări salariale cu 300 de lei.

„Nu muncim degeaba!”, „Hoţii!”si „Hai Patriciu!” au fost câteva dintre scandările protestatarilor, care au folosit vuvuzele pentru a se face mai bine auziţi. Nemultumiţi de condiţiile actuale, protestatarii au scandat numele fostului patron, Dinu Patriciu, în semn de apreciere faţă de fosta conducere.

Rafinaria Petromidia va intra in revizie în luna septembrie, iar angajaţii ameninţă că nu vor reporni instalaţiile până nu vor primi salarii majorate.

Nemulţumirile salariaţilor din rafinăria Petromidia au fost declanşate încă de la finele lunii trecute, când mai mulţi angajaţi ai companiei constănţene au refuzat să intre în tură până la primirea unor salarii mai mari. La finele săptămânii trecute, aceştia au protestat în faţa pavilionului administrativ al rafinăriei.

Sindicaliştii spun că majorările salariale erau prevăzute în contractul colectiv de muncă.

"Pentru cinci din cele şapte societăţi de pe platforma Petromidia am încheiat protocolul de finalizare a negocierilor anuale privind contractul de muncă. Aici au fost prevăzute creşteri salariale pe care conducerea companiei nu vrea să le mai aplice. Pentru celelalte două societăţi, negocierile continuă", a declarat, pentru "Adevărul", Petre Tancău, liderul sindicatului Petrochimistul.

Acesta a precizat că oficialii Rompetrol invocă mediul economic nefavorabil pentru a nu majora salariile."Ei spun că mediul economic este dificil. Dar pentru noi nu este dificil? Euro a crescut, preţurile au crescut. Vrem să acoperim măcar 60-70% din inflaţie", a spus Tancău.

Grupul Rompetrol consideră drept nejustificate cererile salariatilor

Cererile cu 8-10% a salariilor angajaţilor de pe platforma Petromidia nu sunt justificate, în actualele condiţii economice şi ţinând cont de rezultatelor negative obţinute de companiile membre în ultimii ani, spun oficialii Rompetrol.

„Menţinerea unui echilibru bugetar şi a unei stabilităţi financiare este importantă pentru asigurarea nevoilor operaţionale curente ale unei companii, iar orice scădere neaşteptată a veniturilor poate determina adoptarea unor măsuri drastice pentru compensarea acestora”, a declarat Saduokhas Meralyiev, directorul general al Grupului Rompetrol.

În ciuda rezultatelor negative obţinute în perioada 2008-2010 de Grup dar şi de companiile membre de pe platforma Petromidia au fost efectuate măriri salariale în cuantum total de 850 de lei brut, argumenteaza reprezentantii Rompetrol.

„Trebuie sa ţinem cont că la nivelul platformei Petromidia (Rompetrol Rafinare, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics, Rominserv, Rompetrol Quality Control, Ecomaster şi Midia Marine Terminal) nivelul mediu salarial în prezent se ridică la 2500 de lei net (3500 de lei brut)", arată ei.

Pe lângă aceste sume, angajaţii mai beneficiază de sporuri, venituri aferente orelor suplimentare efectuate, dar şi de prime de vacanţă. Acestea pot majora cu până la 42% cuantumul salariului mediu net obţinut de un angajat într-o lună. 

Datoria Rompetrol, aproape de scadenţă

Întrebat dacă protestele şi nemulţumirile din ultima vreme ale angajaţilor Petromidia au vreo legătură cu datoria Rompetrol către statul român şi cu faptul că se apropie data scadenţei, liderul sindical Petre Tancău a precizat că nu există nicio conexiune între cele două siituaţii.

"Nu este vorba despre o datorie, ci despre o emisiune de obligaţiuni. Rompetrol aduce la bugetul statului în jur de un miliard de dolari pe an. Statul ar fi trebuit să accepte eşalonarea plăţii, aşa cum au vrut cei de la Rompetrol. Trebuie să ţină cont (autorităţile - n.r.) de importanţa Rompetrol în economie. Dar depinde dacă vor să primească 600 de milioane şi atât sau să continue să primească un miliard de dolari pe an la bugetul de stat", a ţinut să precizeze liderul sindical.

Rompetrol trebuie să plătească statului român 571 de milioane de euro, reprezentând valoarea unor obligaţiuni emise în contul datoriei istorice a Petromidia, dinainte de privatizare. Obligaţiunile sunt scadente la 30 septembrie 2010.

Potrivit ordonanţei de urgenţă care reglementează acest instrument financiar, dacă o parte a datoriei nu este plătită, această sumă este convertită în acţiuni ale statului la Rompetrol Rafinare.

KazMunaiGaz, proprietarul Grupului Rompetrol, a anunţat că va plăti 100 de milioane de euro, astfel că îşi va păstra participaţia majoritară, iar statul va deveni acţionar minoritar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite