Angajaţii Oltchim, trimişi în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea intră de astăzi în şomaj tehnic până la sfârşitul lunii august. Oltchim nu mai are bani pentru capitalul de lucru şi vrea să contracteze credite de 250 de milioane de euro pentru a funcţiona la capacitate maximă.

În această toamnă se împlinesc trei ani de când combinatul petrochimic Oltchim funcţionează la capacitate redusă. Aceasta deoarece principalul său furnizor de materii prime - divizia de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim - a fost închis în 2008. Oltchim a cumpărat această divizie de la Petrom, dar nu a mai avut bani pentru repornirea ei. Astfel că societatea a terminat ultimii trei ani pe pierderi şi a ajuns acum la fundul sacului.

Prin urmare, Consiliul de Administraţie al companiei a decis, la începutul acestei săptămâni, ca societatea să funcţioneze la doar 30% din capacitate în luna august. Mai mult, 1.025 de angajaţi din totalul de 3.454 de salariaţi vor fi trimişi în şomaj începând de astăzi până la finele lunii.

De câţi bani are nevoie Oltchim

„Pe durata suspendării contractelor individuale de muncă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 80% din salariul de bază al fiecăruia, corespunzător locului de muncă", au menţionat reprezentanţii Oltchim.

Societatea vrea să contracteze în perioada următoare două credite în valoare totală de un sfert de miliard de euro. Pentru capitalul de lucru necesar funcţionării la capacitate maximă este nevoie de 150 de milioane de euro, bani care să acopere un ciclu complet de 60 de zile de aprovizonare cu materii prime, producţie, desfacere şi încasare a facturilor. Într-o lună de funcţionare, Oltchim are nevoie de 51,7 milioane de euro pentru materii prime, 16,6 milioane de euro pentru plata utilităţilor, 3,2 milioane de euro pentru cheltuieli cu personalul şi alte 3,3 milioane de euro pentru mentenanţă şi alte cheltuieli.

Compania mai are nevoie de un credit de 100 de milioane de euro pentru finalizarea investiţiilor la instalaţiile de petrochimie de la Arpechim şi punerea lor în funcţiune. Până acum, Oltchim a investit 52 de milioane de euro pentru aceste echipamente: 10,8 milioane de euro pentru achiziţia lor de la Petrom, 34,7 milioane de euro pentru revizia capitală şi 6,5 milioane de euro pentru modernizări. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite