Angajaţii urmăriţi prin celular trebuie să sesizeze autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Orange "Monitorizare flotă" s-a vândut bine, dar angajatorii care îl folosesc nu au notificat Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal Controversatul serviciu de

Serviciul Orange "Monitorizare flotă" s-a vândut bine, dar angajatorii care îl folosesc nu au notificat Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal

Controversatul serviciu de urmărire în timp real a telefoanelor mobile, lansat de Orange, este utilizat fără ca autorităţile statului să fie înştiinţate. În cazul în care un salariat descoperă că e urmărit prin aplicaţia "Monitorizare flotă" din propriul telefon, el se poate adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal, care va demara o investigaţie.

Procedural vorbind, în momentul în care o companie cumpără serviciul "Monitorizare flotă" (cu ajutorul căruia salariaţii pot fi urmăriţi prin celular), aceasta trebuie să notifice Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal (ANSDCP), pentru a obţine autorizarea de a prelucra astfel de informaţii.

Însă, de la lansarea serviciului de către Orange şi până în prezent, în afara acestei companii de telefonie mobilă, nicio altă societate comercială nu a depus notificare, după cum ne-a declarat, ieri, Alina Săvoiu - şef Cabinet Juridic şi Comunicare din cadrul ANSDCP.

Asta în condiţiile în care, după cum ne-au comunicat reprezentanţii Orange, aplicaţia a fost vândută la mai mulţi clienţi importanţi şi "s-a bucurat de succes" în rândul acestora. Altfel spus, acei "clienţi importanţi" utilizează acum ilegal serviciul de urmărire a propriilor angajaţi, pentru că ANSDCP nu a fost notificată!
Alina Săvoiu a precizat, pentru "Adevărul", că utilizatorul serviciului "Monitorizare flotă" trebuie să obţină de la fiecare salariat în parte, care urmează să fie "echipat" cu această aplicaţie a Orange, un acord scris prin care acesta îşi dă consimţământul că va fi astfel controlat.

"Numai pe baza acestor documente, care trebuie să însoţească actul de notificare, Autoritatea poate da aviz favorabil utilizării serviciului, însă până acum nu am primit de la nimeni - în afara Orange - astfel de înştiinţări.

Cine consideră că a fost urmărit fără să-şi fi dat consimţământul trebuie să vină la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal; în baza acelei sesizări, vom porni imediat o investigaţie", a mai precizat reprezentantul ANSDCP.

Orange nu îşi asumă eventualele abuzuri

Oficialii Orange ne-au comunicat că nu există temeiuri legale pentru ca această companie de telefonie mobilă să fie trasă la răspundere pentru eventualele abuzuri pe care le-ar comite un angajator faţă de angajaţii săi, aceste abuzuri fiind "imputabile direct angajatorului".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite