Angajaţii Petrom pot cumpăra 8% din acţiuni cu "bani de la mătuşa Tamara"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul sindical al Petrom, Liviu Luca, spune că asociaţia are bani pentru a ajuta salariaţii să cumpere titlurile companiei După seria de scandaluri iscate pe tema procentului privind

Liderul sindical al Petrom, Liviu Luca, spune că asociaţia are bani pentru a ajuta salariaţii să cumpere titlurile companiei

După seria de scandaluri iscate pe tema procentului privind pachetul de acţiuni ce trebuie vândut angajaţilor Petrom, Executivul vrea ca angajaţii companiei să cumpere cele 8% din titluri direct de la stat. Potrivit unui proiect al AVAS, dreptul de proprietate asupra "investiţiilor" ce vor fi făcute de salariaţi va fi netransmisibil.

Toţi salariaţii Petrom care s-au angajat din luna august 2003 până în prezent vor avea posibilitatea de a cumpăra direct de la stat acţiuni din pachetul total de 8% destinat salariaţilor în urma programului de privatizare al companiei. Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), dreptul de proprietate asupra acţiunilor ce vor fi achiziţionate nu va fi transmisibil. Numărul de titluri oferit la vânzare este de 4.480.040.486 acţiuni, nivelul reprezentând 7,99% din capitalul social al Petrom. Preţul de vânzare al acţiunilor va fi de 0,0525 euro pentru fiecare acţiune, practic acelaşi nivel aplicat în momentul în care grupul austriac OMV a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la statul român. Astfel, angajaţii Petrom ar urma să plătească aproximativ 235 milioane de euro pe întregul pachet de 8% destinat salaraţilor.

Salariaţii vor avea o "avere" de 800 milioane de euro

În prezent, potrivit cotaţiilor de la Bursă, valoarea de piaţă a pachetului de acţiuni se ridică la aproximativ 800 milioane de euro. Pentru a duce la bun sfârşit trecerea în proprietate privată a pachetului de 8%, potrivit proiectului legislativ, AVAS va vinde acţiunile prin intermediul unui agent de privatizare, ce urmează să fie ales. În cazul în care salariaţii nu vor putea plăti acţiunile Petrom în maximum 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare-cumpărare cu agentul de privatizare, contractul va fi desfiinţat fără nicio somaţie sau intervenţie în instanţa de judecată. Contactat telefonic, liderul sindical al Asociaţiei Salariaţilor din Petrom, Liviu Luca, a declarat pentru Adevărul că proiectul propus de AVAS este pur şi simplu unul care nu respectă dreptul la asociere. "Părerea mea este asta. Statul încalcă minimul drept constituţional privind libera asociere în privinţa vânzării pachetului de acţiuni către salariaţi. Dar nu-i nimic, pentru că, oricum pentru noi va fi bine. Dacă mă întrebaţi ce vom face în cazul în care vor fi angajaţi care nu vor avea posibilitatea financiară de a achiziţiona titluri Petrom, PAS-ul nostru o să intervină şi o să-i ajute cu bani, pentru că ăsta-i rolul meu aici. Avem forţă financiară. (..) Cum de unde?! De la mătuşa Tamara", a precizat Luca.

Încercări repetate pentru "lichidarea" celor 8%

Pentru vânzarea acţiunilor au fost, în decursul timpului, vehiculate mai multe variante, printre cele mai importante fiind distribuirea titlurilor prin intermediul asociaţiei salariaţilor.

La vremea respectivă, Executivul a respins varianta. De asemenea, în discuţii au mai fost luate şi propunerea privind acordarea de acţiuni tuturor angajaţilor la Petrom de la înfiinţare şi până la momentul privatizării, dar şi cea numai pentru salariaţii prezenţi în companie la finalizarea privatizării. Practic, pachetul de 8% din acţiunile Petrom a făcut obiectul unui amplu scandal mediatic.

Liviu Luca, consiliat pe atunci de Sorin Vântu, a fost acuzat că vrea să pună mâna, împreună cu acesta, pe acţiuni, prin intermediul procurilor pentru a cumpăra acţiunile în numele lor. Cel mai aprig război mediatic a avut loc între Liviu Luca şi Dan Voiculescu, preşedintele conservatorilor, Codrut Şereş, fost ministru al economiei, şi George Copos, vicepremier la acel moment. Preşedintele PC i-a acuzat pe Vântu şi Luca de ameninţări telefonice la adresa vicepremierului Copos, asupra căruia s-ar fi făcut presiuni pentru a se aproba forma anterioară a "Ordonanţei 8%".

Avem forţă financiară. (..) Cum de unde?! De la mătuşa Tamara.
Liviu Luca,
preşedintele FSLI Petrom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite