Ancheta pe piaţa benzinei, aproape de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte a investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei în anul 2005, care vizează piaţa carburanţilor, a fost deja finalizată, iar raportul a fost transmis Comisiei Europene, potrivit preşedintelui instituţiei de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu.

Companiile petroliere sunt bănuite că s-au înţeles între ele pentru a scoate de pe piaţă un sortiment de carburant, respectiv benzina cu plumb. „După inspecţiile făcute în 2009, pe baza documentelor prezentate de către companiile petroliere, am decis în această vară să disjungem investigaţia de pe piaţa carburanţior: o parte privind benzina cu plumb, iar cealaltă privind preţurile", a spus oficialul Concurenţei.

Chiriţoiu a refuzat să dea orice altă informaţie despre această investigaţie, precizând că rezultatul va fi făcut public după răspunsul Comisiei Europene. „Am transmis de curând raportul la Bruxelles. Comisia are termen 30 de zile să dea un răspuns, deci în luna octombrie vom face public rezultatul", a precizat Chiriţoiu. Până la finele acestui an va fi finalizată întreaga anchetă.

Efectul privatizării Petrom

Ce s-a întâmplat de fapt la momentul 2005? După privatizarea Petrom, în 2004, piaţa carburanţilor din România a fost liberalizată, adică preţurile nu au mai fost dictate de Guvern şi au crescut foarte mult. Prin urmare, la data de 8 septembrie 2005, Consiliul Concurenţei a anunţat într-un comunicat că a declanşat din oficiu o investigaţie, „ca urmare a evoluţiei comportamentului procesatorilor şi distribuitorilor pe piaţa de retail a carburanţilor".

Primele inspecţii inopinate din cadrul anchetei de pe piaţa petrolieră au avut loc abia în toamna anului 2009. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite