Analiză AFP: Economia României a fost luată ostatică de criza politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi ani de recesiune severă, România părea pe cale să revină la o creştere sustenabilă, chiar dacă modestă, însă criza politică de la vârful statului, care se eternizează, slăbeşte economia şi ameninţă să-i alunge pe investitori, relatează AFP.

CITEŞTE MAI MULT:

Prognoza de creştere economică pentru acest an, redusă de la 1,5% la 1,2% din PIB


Criza se adânceşte! Chiar şi Franţa va intra în recesiune. Ce se întâmplă cu Marea Britanie

Premierul Victor Ponta a dat ieri asigurări că guvernul său, aflat la putere din luna mai, va continua să lucreze pentru a asana finanţele publice şi a privatiza marile companii energetice şi de transport, aşa cum s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

Numeroşi analişti subliniază totuşi că economia este "înţepenită", luată ostatică de acest război fără milă care are loc de mai mult de o lună între coaliţia de centru-stânga a lui Victor Ponta, Uniunea Social-Liberală (USL), şi preşedintele de centru dreapta Traian Băsescu, supus unei proceduri de destituire.

Previziunea de creştere economică, fixată la 1,5% la începutul anului, după 2,5% în 2011, a fost revizuită în scădere şi ar urma să se situeze în jurul a 1%, scădere cauzată de asemenea şi de seceta care afectează ţara.

Chiar şi Mugur Isărescu şi-a manifestat exasperarea

Respectat pentru discursul său moderat, guvernatorul Băncii Centrale (BNR) Mugur Isărescu şi-a exprimat, la rândul său, exasperarea în această săptămână, atrâgând atenţia asupra riscurilor continuării instabilităţii politice.

În acest climat tensionat, investitorii nu-şi ascund neliniştea, în timp ce fluxurile de capital străin se prăbuşesc.

"Criza politică şi instabilitatea pe care o generează ar putea determina anumiţi investitori să-şi amâne deciziile privind investiţiile în România", afirmă o sursă diplomatică occidentală.

"Trebuie văzut cum companiile germane care vor să investească în această ţară vor reacţiona la situaţia în curs", afirmă Annika Pattberg din partea Germany Trade and Invest, care subliniază că antreprenorii vor "un sistem judiciar stabil şi transparent".

De Vrijier e "îngrijorat"

Marţi, negociatorul FMI Eric de Vrijer s-a declarat "îngrijorat" de riscul ca tulburările politice să pună în pericol lucrurile câştigate în ultimii ani, obţinute în urma unei austerităţi severe.

CITEŞTE ŞI: Ponta se întâlneşte miercuri cu delegaţia FMI şi este "a little bit concerned" de situaţia economică

"Este important pentru guvern să se concentreze pe priorităţile macroeconomice, să continue politicile bugetare stricte şi reformele care să permită economiei să crească mai repede", a subliniat responsabilul FMI, care va face public săptămâna viitoare diagnosticul asupra stării de sănătate a economiei româneşti, reaminteşte AFP.

"Din păcate, guvernul se concentrează pe disputele politice", îşi exprimă regretul analistul financiar Aurelian Dochia, observând că intenţiile afişate de executiv pentru relansarea economiei nu au fost urmate de măsuri concrete.

"Oamenii politici nu realizează cât de dramatică este situaţia atât în România, cât şi pe plan internaţional", a precizat acesta.

Economia românească este extrem de dependentă de zona euro. "Lucrul care trebuia în primul rând evitat era să ne săpăm singuri groapa, ori exact acest lucru suntem pe cale să facem", a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite