Analiză ZF: După 100 de zile de guvernare, Cabinetul Ponta excelează la numiri în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, în cele 100 de zile de guvernare Cabinetul Ponta a excelat la numiri în funcţie, însă n-a făcut niciun progres în ceea ce priveşte infrastructura ţării. Mai mult, jurnaliştii ZF atrag atenţia că "măsurile economice promise de premierul Victor Ponta au rămas mai mult la stadiul de intenţie".

Starea economiei s-a deteriorat, chiar dacă PIB-ul a crescut cu 0,8% în primul semestru al anului", notează cotidianul financiar în ediţia online. În acelaşi timp, ZF sublinează că principalele măsuri asumate de actualul Guvern, respectiv majo­ra­rea salariilor bugetarilor şi restituirea contri­bu­ţiilor de sănătate pensionarilor, au fost îndeplinite.

Maximul istoric atins săptămâna trecută de cursul leu-euro, pierderea fondurilor europene şi ajustarea în scădere a prognozei de creştere economică sunt semne care arată că "preocuparea Guvernului pentru economia ţării este pe plan secundar", mai notează jurnaliştii de la ZF.

Totuşi, principalul aspect pozitiv al guvernării Ponta a fost acela că s-a văzut o oarecare voinţă pro business, prin iniţiative de tipul plăţii TVA la încasarea facturii, măsură pentru care trebuie aşteptat acordul FMI, observă Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"Impresia generală e că, per ansamblu, nici la nivel declarativ şi nici la nivel de fapte nu a creat un elan care să-i facă pe oamenii de afaceri să creadă că s-ar fi schimbat ceva", se arată în analiză.

Defalcând pe segmente economice, analiza a relevat principalele măsuri luate de Cabinetul Ponta în cele 100 de zile de guvernare.

Una dintre cele mai răsunătoare decizii luate în cele 100 de zile de guvernare Ponta a fost declararea insolvenţei Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, această ştire declanşând o reală undă de şoc mai ales pentru bancherii care finanţaseră de-a lungul anilor compania, notează publicaţia.

Pe de altă parte, Cabinetul Ponta a scăpat de contractele cu "băieţii deştepţi" din energie. În zece ani de contracte directe compania de stat a pierdut peste 1,3 miliarde de euro.

ZF semnalează că Guvernul a reuşit în perioada aprilie - august să aducă în economie fonduri europene de 425 milioane de euro, la jumătate sub ţinta lunară minim necesară astfel încât să fie atins pragul de 3 miliarde de euro asumat pentru acest an. Acest lucru este o problemă deoarece bugetul a fost construit în baza asumării că această sumă va intra în economie.

Publicaţia nu uită să menţioneze că fondurile europene sunt blocate, după ce CE a trimis la Bucureşti o comisie de audit care a scos la iveală nereguli în sistemul de atragere a fondurilor. De asemenea, începând cu luna asta, în lipsa facturilor decontate de Uniunea Europeană, Guvernul va fi nevoit să susţină cu bani de la buget proiectele de fonduri europene aflate în derulare astfel încât investiţiile să nu fie ţinute pe loc.

Deşi a inaguarat două autostrăzi, Bucureşti - Ploieşti şi Cernavodă - Constanţa, ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi n-a atribuit niciun contract nou de construcţie a unei autostrăzi. Asta, în condiţiile în care construirea unei autostrăzi care să traverseze Carpaţii este imperativă.

În domeniul agriculturii, ministrul Dan Constantin nu a reuşit să ia nicio măsură pentru salvarea producţiilor din acest an. Mai mult, măsurile prezentate de el au fost criticate dur de reprezentanţii fermierilor.

În ceea ce priveşte privatizările, Executivul a întârziat programul de privatizări agreat cu FMI, un exemplu fiind Oltchim. De asemenea, listările Romgaz şi Hidroelectrica au fost amânate, iar Guvernul n-a vândut 15% din Transgaz, deşi aşa era convenit cu instituţiile financiare.

Nici la Turism Guvernul Ponta n-a excelat. În afara unor campanii de promovare a brandului de ţară la diferite evenimente (concertele Lady Gaga şi Red Hot Chili Peppers), Eduard Hellvig "nu a demarat până acum un proiect concret de dezvoltare a turismului". La nivelul MDRT a fost infiinţată Comisia Comisia de Monitorizare a Achiziţiilor Publice, care va asigura transparenţa procedurilor de achiziţie publică.

În domeniul sănătăţii, a fost introdusă de la 1 iulie prescripţia electronică, care este folosită în paralel cu cea clasică, însă proiectul este unul vechi.

În momentul de faţă se află în dezbatere publică două proiecte: reorganizarea sistemului de sănătate şi cardul naţional de sănătate.

Din punct de vedere legislativ printre cele mai importante documente promulgate care se referă la domeniul energetic au fost Legea energiei şi a gazelor naturale, dar şi ordonanţa prin care se modifică sistemul de sprijin pentru energia verde în favoarea producătorilor de energie solară care vor beneficia de 6 certificate verzi cel puţin până pe 1 ianuarie 2014, consideră cei de la ZF.

Din cele 315 decizii semnate de Victor Ponta în primele 100 de zile de guvernare aproximativ 300 au avut rolul de a oficializa numiri în funcţie. Alte aproape 200 de numiri au fost făcute prin intermediul hotărârilor de guvern. Practic, jumătate din hotărârile de guvern adoptate de la venirea la putere au avut ca scop numirile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite