Analiştii nu văd niciun "risc" în scăderea inflaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la "riscul scăderii inflaţiei sub 4% în 2006", au stârnit ilaritate în rândul analiştilor economici. Ei cred că preşedintele nu a

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, referitoare la "riscul scăderii inflaţiei sub 4% în 2006", au stârnit ilaritate în rândul analiştilor economici. Ei cred că preşedintele nu a vorbit în cunoştinţă de cauză şi că, dacă ar fi întrebat acum ce părere are despre inflaţie, ar spune cu totul altceva.
Media tuturor scumpirilor inflaţia este definită în dicţionare ca "un dezechilibru între cererea şi oferta de mărfuri, o discrepanţă între masa monetară şi oferta de bunuri", situaţie care "duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor". De aceea, o scădere a inflaţiei, adică o reducere a acestor dezechilibre, este unul dintre dezideratele importante ale politicilor macroeconomice ale statelor. "Riscul" ca inflaţia să scadă şi, în continuare, scumpirea gazelor pentru a se evita acest "risc" sugestii date de preşedintele României - sunt, prin urmare, cu atât mai greu de înţeles.
"Sunt convins că Traian Băsescu a interpretat greşit nişte date şi cred că acum şi-ar recunoaşte eroarea. Dacă ar trebui să vorbească din nou pe aceeaşi temă, astăzi ar spune cu totul altceva", ne-a declarat analistul economic Matei Păun. Cât despre faptul că nivelul inflaţiei din 2006 "nu trebuie să fie mai mic decât cel din 2007, pentru a nu avea o inversare de trend" (potrivit preşedintelui Traian Băsescu), analistul spune că "nu ar fi nimic rău în scăderea în 2006, apoi creşterea inflaţiei în 2007".
La rândul său, economistul-şef al Grupului financiar ING, Florin Câţu, afirmă că "este cel puţin ciudat să auzi pe cineva că ar vrea să crească preţurile pentru că ar fi prea mici. Nu am înţeles de ce preşedintele ar vrea să crească inflaţia"

BNR confirmă prognozele
Precizând că nu vorbeşte "în contextul declaraţiilor lui Traian Băsescu", purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Mugur şteţ, ne-a declarat că inflaţia pe 2006 ar putea să coboare, într-adevăr, sub 5%. "Pentru 2007 sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste, BNR e conştientă de acest lucru", a mai spus Mugur şteţ, refuzând să comenteze în vreun fel scenariul descris în declaraţiile preşedintelui României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite