Americanii se tem că vin chinezii şi le fură vântul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de energie eoliană din Statele Unite ale Americii sunt reticenţi faţă de investiţiile plănuite de China în acest domeniu. Disputele comerciale dintre Statele Unite şi China se extind şi în alte domenii: turbinele eoliene din SUA şi fabricarea de componente pentru acestea.

O piaţă cu un potenţial uriaş la nivel mondial, un nou motiv de discuţii tensionate între China şi Statele Unite ale Americii. Reprezentanţii producătorilor americani de energie eoliană se tem că acest domeniu este încă prea mic în Statele Unite pentru ca profiturile să poată fi împărţite cu firmele chineze care produc componentele turbinelor.

În prezent, doar trei turbine eoliene fabricate în China funcţio­nează în SUA. Însă Beijingul plănuieşte investiţii masive în acest domeniu, informează cotidianul american „The New York Times".

LINIA ÎNTÂI A ENERGIEI CURATE

„Nu putem sta nepăsători în timp ce China aleargă către linia întâi a producţiei de energie curată pe seama industriei manufacturilor din SUA", a declarat Sherrod Brown, senator american din Ohio.

Preţul unei turbine eoliene „made in China" nu depăşeşte 600.000 de dolari pe MW, în timp ce turbinele de provenienţă vestică ajung la peste 800.000 de dolari pentru aceeaşi capacitate.

Intrând pe piaţa americană, China a devenit principalul producător de energie eoliană din lume, cu o capacitate de aproximativ 43 de GW. Toate acestea în contextul în care administraţia Obama a anunţat că investighează subvenţiile acordate de Guvernul de la Beijing producătorilor autohtoni de energie „verde", luând în considerare chiar depunerea unei plângeri la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru încălcarea normelor internaţionale.

La polul opus există mulţi care spun că această ocazie trebuie considerată un „motor" de creştere în domeniu, care va crea locuri de muncă pentru americani. Pe aceeaşi carte mizează şi companiile chineze.

Companiile chineze intră pe piaţa americană

Aşteptându-se la reticenţa producătorilor americani, conglomeratul chinez Xinjiang Goldwind Science and Technology Company, companie de stat din China, îşi prezintă proiectul de expansiune pe piaţa americană drept „construirea unei organizaţii nord-americane şi organice", potrivit declaraţiilor lui Scott Rowland, vicepreşedintele departamentului de inginerie al companiei. În acest sens, compania, al cincilea producător de turbine eoliene din lume, şi-a denumit braţul american Goldwind USA.

Nu este prima încercare a companiilor chineze de a pătrunde pe piaţa americană. La sfârşitul anului trecut, un conglomerat energetic din China, A-Power Energy Generation Systems (deţinută de Shenyang Power Group), a demarat un proiect comun cu o firmă de investiţii americană şi cu un dezvoltator din Texas (Cielo Wind Power) în vederea construirii unei ferme de turbine eoliene.

Costurile proiectului se ridică la 1,5 miliarde de dolari, fiind eligibil pentru stimulente federale destinate încurajării energiei regenerabile în valoare de 540 de milioane de dolari, fapt ce i-a nemulţumit pe mai mulţi americani. Aceştia susţineau că parteneriatul va crea mii de locuri de muncă în China şi doar câteva sute în SUA.

Potrivit Asociaţiei Americane a Energiei Eoliene, aproximativ 50% din piesele unei turbine eoliene ridicate în SUA sunt de provenienţă străi­nă. Mai mult, la jumătatea lunii decembrie, compania chineză de stat Sinovel, cel mai mare producător de turbine eoliene din China, a semnat un contract cu Autoritatea pentru Resursele de Apă din Massachusetts pentru furnizarea unei turbine cu o capacitate de 1,5 MW. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite