Americanii s-au răsculat împotriva băncilor şi şi-au retras banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni şi-au retras banii din băncile de top din Statele Unite, în semn de protest faţă de practicile lipsite de transparenţă ale sistemului bancar american. "Cum omori o bancă? O laşi fără capital!", spune unul dintre manifestanţi.

Sâmbătă, pe 5 noiembrie, protestatarii anti-bănci au marcat ceea ce ei au numit "Ziua Transferului Bancar".

Ideea din spatele manifestului a fost simplă: clienţii băncilor au fost îndemnaţi să-şi închidă conturile bancare şi să-şi transfere banii către jucătorii mai mici, cum ar fi uniunile de credit, până pe 6 noiembrie, pentru a lăsa marile bănci fără banii de care depinde funcţionarea lor.

Înaintea evenimentului, pe pagina de Facebook a mişcării, peste 82.000 de americani s-au alăturat protestului, promiţând că îşi vor retrage banii din bănci, pentru a se asigura că instituţiile bancare îşi vor aminti pentru totdeauna ziua de 5 noiembrie ca fiind cea în care "clienţii s-au răzvrătit împotriva companiilor cu afaceri lipsite de etică".

Cele două mişcări, "Ocupaţi Wall Street" şi "Ziua Transferului Bancar" nu sunt afiliate în mod oficial, dar au fost iniţiate din aceleaşi motive: clienţii sunt sătui să se bazeze pe marile bănci care nu fac altceva decât să profite de ei prin impunerea unor comisioane şi reguli de creditare absurde.

Conform unei statistici realizate de Asociaţia Naţională a Uniunilor de Credit din SUA, de la sfârşitul lunii septembrie, aproximativ 650.000 de clienţi şi-au deschis conturi la uniunile de credit, sătui de taxele ascunse, lăcomia corporatistă şi de serviciile bancare proaste, scrie RT.  Numărul clienţilor din ultima lună este mai mare decât cel înregistrat pe întregul an 2010, când doar o jumătate de milion de oameni şi-au deschis conturi la uniunile de credit. Cu toate acestea, sunt voci care susţin că retragerea banilor nu va avea impactul aşteptat asupra giganţilor din domeniul bancar care deţin zeci de milioane de conturi.

În timp ce bancherii îşi scuză practicile spunând că au dreptul de a obţine profit, Kristen Christian, care a venit cu ideea organizării "Zilei Transferului Bancar", spune că tocmai acesta e motivul pentru care a iniţiat mişcarea: "Ei au dreptul la profit, iar eu am dreptul să decid dacă le dau sau nu banii mei. Scopul nostru nu este de a face cuiva rău. Nu facem decât să transferăm nişte fonduri de la nivel corporativ la nivel local".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite