Americanii nu se mai cred stăpânii lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj realizat în rândul americanilor relevă faptul că mulţi dintre aceştia consideră că, mai nou, China a devenit principala putere economică a lumii, devansând Statele Unite.

Rezultatul sondajului arată cât de mult a scăzut încrederea americanilor în propria economie. Percepţia populaţiei asupra economiei este un indicator pe care oficialii americani pun un preţ extrem de mare.

Astfel, potrivit unui raport realizat de Centrul de Cercetări pentru Oameni şi Presă Pew din Washington, 47% din cei 1.503 de americani intervievaţi în perioada 5-9 ianuarie 2011 au arătat că statul asiatic este principala economie a lumii, în timp ce doar 31% au indicat SUA.

Spre comparaţie, în urma unui sondaj similar realizat de Pew în februarie 2008, înainte de colapsul Lehman Brothers, reieşea că 41% din americani spun că ţara lor este în topul economiilor mondiale şi că doar 30% au menţionat China.

Rezultatele cercetării din acest an indică gradul mare de influenţă pe care îl are China în lume, după ce economia sa a crescut exponenţial în ultimele decenii. De asemenea, acest lucru conferă o importanţă şi mai mare întâlnirii de săptămâna viitoare dintre preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său chinez, Hu Jintao.

Centrul de cercetări Pew a mai arătat că, în februarie 1989, americanii considerau Japonia ca fiind cea mai mare economie a lumii, iar acum doar 9% mai cred acest lucru. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite