Americanii fac pasul decisiv către Automobile Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ford va veni, luni, la Bucureşti, să explice autorităţilor cum va investi în uzina craioveană În aceste zile se desfăşoară ultimele episoade din procesul de privatizare

Preşedintele Ford va veni, luni, la Bucureşti, să explice autorităţilor cum va investi în uzina craioveană

În aceste zile se desfăşoară ultimele episoade din procesul de privatizare a societăţii Automobile Craiova. Americanii de la Ford - singurul ofertant rămas în cursa pentru preluarea uzinei - par hotărâţi să meargă până la capăt.

Preşedintele companiei americane Ford, John Fleming, este aşteptat să prezinte, luni, guvernului de la Bucureşti şi Comisiei de Privatizare, oferta tehnică făcută pentru compania Automobile Craiova. După această prezentare vor urma negocierile pe marginea ofertei tehnice şi, în cazul în care aceasta va fi acceptată, se va deschide şi oferta financiară. După prezentarea ofertei financiare irevocabile vor avea loc negocieri pe contract, pe clauze, apoi va fi înaintată documentaţia Colegiului Director al AVAS şi se va lua o decizie privind semnarea contractului de privatizare.

Oferta tehnică e considerată acceptabilă

La începutul acestei săptămâni, comisia de negociere a privatizării SC Automobile Craiova SA a solicitat reprezentanţilor Ford Motor Company completarea documentelor de participare la acest proces. Comisia a deschis, joi, oferta tehnică depusă de compania americană Ford şi a început negocierile pe marginea acesteia. Autorităţile au constatat, astfel, că modificările şi completările la documentele de participare, solicitate companiei americane, se încadrează în prevederile legislaţiei româneşti în domeniul privatizării.

Automobile Craiova are un capital social de peste 39,7 milioane de lei şi ca obiect de activitate fabricarea şi comercializarea de subansamble pentru autovehicule. În afară de AVAS, ceilalţi acţionari ai societăţii Automobile Craiova sunt SIF Oltenia, cu 22,06%, şi alţi acţionari, cu 5,53% din capitalul social.

Ford este singura companie care a depus ofertă pentru achiziţionarea Automobile Craiova. Celelalte companii care au depus scrisori neangajante pentru această privatizare au fost General Motors Corporations şi JC Russian, companie controlată de magnatul rus Oleg Deripaska.

Automobile Craiova controlează 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind deţinute chiar de către uzină.

Statul poate primi peste 500 milioane de euro

Daewoo Automobile a răscumpărat anul trecut acţiunile deţinute de compania sud-coreeană Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 milioane de dolari. Potrivit unor analişti din piaţa auto, valoarea companiei este de aproximativ 800 milioane de euro, având în vedere investiţiile de câteva sute de milioane de dolari efectuate la Daewoo Craiova, astfel că statul poate primi peste 500 milioane de euro pentru participaţia sa de 72,4% la Automobile Craiova.

Ce trebuie să facă Ford la Craiova

- Producţie de 300.000 de autovehicule pe an după 2011;
- 300.000 de motoare de autovehicule concept nou pe an, tot din 2011;
- Investiţii directe de 675 milioane de euro;
- Cheltuieli directe în România de peste un miliard de euro;
- Va ajunge la un grad de integrare de 60%;
- Se va dubla numărul angajaţilor, până la 7.000-9.000;
Automobilele produse aici vor fi destinate exportului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite