Americanii au interzis exporturile de produse de lux către Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, George W. Bush, a lansat un atac direct la liderul nord-coreean, Kim Jong Il, prin anunţarea oficială a tipului de produse de lux pentru care va impune un embargo acestei

Preşedintele american, George W. Bush, a lansat un atac direct la liderul nord-coreean, Kim Jong Il, prin anunţarea oficială a tipului de produse de lux pentru care va impune un embargo acestei ţări. Drept urmare, dictatorul coreean va fi lipsit de fineţuri precum coniacul, trabucurile, jet ski-uri sau televizoare cu plasmă.
Lista făcută publică de administraţia Bush a detaliat bunurile de lux care nu vor mai ajunge curând în Coreea de Nord. Această decizie este una dintre sancţiunile pe care le primeşte această ţară, din partea ONU, ca urmare a testelor nucleare conduse de guvernul de la Phenian.
"În timp ce poporul nord-coreean moare de foame, acest regim nu are nici o scuză că se lăfăie cu cognac şi trabucuri", a afirmat Carlos Gutierrez, secretarul de stat pentru comerţ al SUA, pentru Reuters. "Vom interzice exportul acestor bunuri de lux care nu sunt achiziţionate decât pentru bunăstarea elitei nord-coreene", a adăugat el în declaraţia oficială. Ca răspuns al testelor nucleare pe care Coreea de Nord le-a organizat pe data de 9 octombrie, Consiliul de Securitate al ONU a votat interzicerea oricărei livrări de arme către această ţară. Această sancţiune a fost deja aplicată de SUA. Sancţiunea de interzicere a transporturilor de bunuri de lux în această ţară a fost o sancţiune suplimentară. Ce produse vor fi însă interzise guvernului de la Phenian a rămas la latitudinea fiecărei ţări să decidă. Japonia nu va mai exporta către Coreea de Nord, caviar, carne de vită, ton, maşini scumpe, motociclete, camere foto şi de luat vederi. Multe dintre ţările europene încă mai lucrează la listele lor.
SUA nu va mai exporta ceasuri Rolex împreună cu alte astfel de obiecte de lux, haine ale creatorilor de modă faimoşi, blănuri, diamante, computere, maşini de curse, yachturi şi iPod-uri. Bush nu mai permite elitei nord-coreene nici măcar să se delecteze cu un pahar de vin sau de bere. Se pare că Kim Jong Ilva trebui să renunţe şi la divertismentul de iarnă pentru că snowmobilele nu vor mai ajunge nici ele în această ţară. Măsura se vrea un atac direct la preşedintele Jim Jong, dar şi la lumea bună a Coreei de Nord. Mulţi oficiali americani se tem însă că dacă elita nord-coreeană va resimţi puternic această sancţiune, controlul lui Kim Jong Ilasupra guvernului va slăbi, tramsmite Reuters.
"Este o idee creativă. Cineva a avut un simţ al umorului foarte dezvoltat", a afirmat William Reinsch, un fost oficial al Departamentului de Stat pentru Comerţ, care a administrat restricţiile impuse Coreei de Nord de către fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton. "Nu cred că această pedeapsă va face un rău cuiva, dar cu siguranţă timite un mesaj foarte clar", a adăugat el. David Straub care a mai avut de a face cu Coreea de Nord, înainte de a se retrage, la începutul acestui an, din Departamentul de Stat al SUA, a negat şi el afirmaţiile conform cărora Kin Jong va pierde sprijinul politic doar pentru că nu mai poate să mai dea în stânga şi-n dreapta Rolex-uri.
"Eu cred că se va întâmpla contrariul şi oamenii se vor uni în jurul lui", a adăugat Straub. El a criticat administraţia Bush pentru că pierde timpul cu lucruri fără importanţă cum ar fi bunurile de lux în valoare de câteva milioane de dolari care merg în Corea de Nord. "Ne confruntăm cu o problemă serioasă de înarmare nucleară care este foarte greu de rezolvat", a mai afirmat el, citat de Reuters. Coreea de Nord a fost de acord, după două zile de întâlniri la Beijing, să se întoarcă la masa discuţiilor cu China, SUA, Japonia, Rusia, Coreea de Sud pentru a dezbate programul de înarmare nucleară. Discuţile au fost boicotate de Phenian timp de un an de zile. Cu toate acestea nu a fost stabilită încă data la care vor avea loc. "Ne-am întors la masa discuţiilor pentru că după testul nuclear am câştigat o poziţie defensivă împotriva celor care încearcă să ne suprime. Acum suntem pregătiţi să revenim în orice moment", a afirmat Kin Jong. "Avem foarte multe de lămurit cu SUA. Trebuie să le micşorăm puterea în vreun fel", a adăugat el, pentru Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite