Americanii fac presiuni asupra guvernului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

producătorilor acestui tip de produse care vindeau gazele naturale extrase din noile exploatări de zăcăminte din România cu până la 80% din preţul de import (aproximativ 230 USD/1.000 mc), şi

producătorilor acestui tip de produse care vindeau gazele naturale extrase din noile exploatări de zăcăminte din România cu până la 80% din preţul de import (aproximativ 230 USD/1.000 mc), şi nu cu 110 USD/1.000 mc care este preţul gazelor extrase din ţară.
În urma desfiinţării conceptului de "gaze noi", producătorii Amronco (cu o producţie de 155 mil. mc), Petrom-OMV (1.092 mil. mc), Romgaz (382 mil. mc), Wintershall (20 mil. mc) ar avea numai de pierdut prin reducerea preţurilor de la 230 la 110 USD. În luna noiembrie 2005, secretarul de stat american pentru comerţ, Carlos Gutierrez, îi spunea premierului Tăriceanu într-o scrisoare că este profund îngrijorat de faptul că guvernul doreşte renunţarea la acest concept pentru că o companie americană, Amronco LLC, a investit 20 milioane de dolari în România tocmai atrasă de această oportunitate.
Mai mult decât atât, ambasadorul american la Bucureşti, Nicholas F. Taubman, i-a trimis o scrisoare ministrului Codruţ şereş (şi câte o copie premierului Tăriceanu, ministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu, şi preşedintelui ANRM, Gh. Buliga) în care îi solicită să continue aplicarea vechilor prevederi şi să nu ia măsuri până nu anunţă înainte investitorii afectaţi. Luna trecută, Taubman a avut o întrevedere şi cu vicepremierul Gheorghe Pogea (un susţinător înverşunat al Memorandumului), ca o ultimă încercare de a "sensibiliza" guvernul cu privire la interesele americane.

Producătorii susţin că este o decizie politică
Directorul general adjunct de la Romgaz, Lucian Stancu, ne-a declarat că producătorilor le este greu să renunţe la un drept câştigat. "Desfiinţarea conceptului este o decizie politică, dar dacă ea va fi luată, noi o să ne supunem", ne-a mai spus Stancu, iar directorul general de la Petrom, Gheorghe Constantinescu, nu a vrut să comenteze, iar cel al ANRGN, Gabriel Sârbu, ne-a declarat că acest concept nu trebuie neapărat desfiinţat, ci doar mai bine reglementat.
"Trebuia analizat cu atenţie pentru că s-au produs perturbaţii pe piaţă din cauză că aceste gaze noi ajung doar în industria chimică, nu şi la consumatorii casnici", a spus Sârbu.

Ce este conceptul de "gaze noi"
Pentru a încuraja deschiderea unor noi exploatări gazeifere sau revitalizarea celor abandonate, în 2003, guvernul Năstase a dat o lege prin care s-a hotărât ca preţul gazelor naturale extrase din zăcăminte noi să fie mai mare decât al celor extrase din vechile exploatări. Măsura a fost justificată prin dorinţa de a creşte producţia internă prin atragerea companiilor în efectuarea unor investiţii şi prospecţiuni. Preţul mai mare al gazelor noi a mai fost justificat şi prin costurile suplimentare pe care le genera forarea de puţuri în căutarea noilor zăcăminte. Legea din 2003 prevedea că preţul gazelor noi poate ajunge la maximum 80% din cel al gazelor importate cu un an înainte. De atunci, preţurile au crescut de trei ori, astfel că în prezent se înregistrează următoarea situaţie: gaze vechi, 110 dolari/1.000mc, gaze noi, 228 dolari/1.000 mc şi gaze din import, 292 dolari/1.000 mc.

Punctul de vedere al Ambasadei SUA
Încercând să aflăm poziţia autorităţilor americane cu privire la această problemă, ziarul Adevărul a primit următorul comunicat. "Ca regulă generală, Ambasada nu discută în mod public comunicarea privată cu Guvernul României. Dar putem spune că Guvernul SUA încurajează Guvernul României să adopte politici prin care să asigure investitorii străini că termenii care au fost agreaţi la momentul începerii investiţiilor în această ţară vor rămâne aceiaşi de-a lungul procesului investiţional." Memorandumul stabileşte şi o categorie de "consumatori întreruptibili". Aceştia sunt agenţii economici care vor fi obligaţi să-şi reducă până la oprire consumul în cazul unei noi crize a gazelor, cum a fost cea cauzată de conflictul ruso-ucrainean din iarnă sau în perioadele cu temperaturi foarte scăzute. De asemenea, se stipulează în document că preţul gazelor extrase din ţară va rămâne de 110 USD/1.000 mc până la 30 iunie ac, urmând ca el să se egalizeze cu cel de import, treptat, până la 31.12 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite