Americanii cumpără activele băncilor europene, la reduceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Europa se zbate să scape de datorii, companiile americane şi firmele financiare profită de pe urma nenorocirii ce s-a abătut asupra continentului european, cumpărând active deţinute de băncile europene, de la ipoteci asupra unor hoteluri luxoase din Miami Beach până la cea mai înaltă clădire de birouri din Dublin.

Tranzacţiile sunt stimulate de nevoia băncilor europene de a strânge capital şi de a-şi micşora bilanţurile financiare. Instituţiile financiare europene vor scoate la vânzare active de până trei mii de miliarde de dolari în următoarele 18 luni, potrivit lui Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.

Trei bancheri ai firmei de investiţii Kohlberg Kravis Roberts, cu sediul în Londra, au cerut Greciei să îşi reevalueze poziţia cu privire la companiile private ale căror nevoi de finanţare nu mai pot fi susţinute de băncile greceşti.

Grupul financiar Blackstone a cumpărat de la banca germană Commerzbank, 300 de milioane de dolari în active imobiliare ce sunt garantate cu proprietăţi, incluzând hotelul Mondrian South Beach din Florida şi patru hoteluri Sofitel din Chicago, Miami, Minneapolis şi San Francisco. Commerzbank este pusă sub presiune de autorităţile de reglementare pentru a strange circa 5,3 miliarde de euro până la mijlocul anului 2012.

Google, de asemenea, a întrezărit o oportunitate pe pieţele financiare europene. A cumpărat clădirea Montevetro din Dublin, de la Agenţia Naţională de Active a Irlandei.

criza economica, America, banci europene, active, google, jp morgan chase

"În mod cert, avem de-a face cu o restructurare şi o reducere a prezenţei instituţiilor financiare europene. Majoritatea activelor vândute au fost luate de companiile americane", a declarat Timothy J.Sloan, director economic la Wells Fargo, instituţie financiară ce a cumpărat luna trecută active imobiliare de 3,3 miliarde de dolari de la Banca Irlandei.

Băncile americane sunt cu ochii pe activele scoase la vânzare de competitorii lor europeni.

Instituţiile financiare americane se avântă pe pieţele europene fără a se simţi în nici un fel presate de propriile probleme. Spre exemplu, în ultimul trimestru al acestui an, gigantul financiar JPMorgan Chase şi-a majorat semnificativ liniile de credit acordate companiilor europene.

Şi interesul companiilor americane pentru achiziţii în Europa este vizibil şi în eforturile acestora de a-şi extinde operaţiunile pe Vechiul Continent. Nathaniel Zilkha, director adjunct al grupului financiar Kohlberg Kravis şi-a extins echipa din Londra de la doi la opt oameni pentru identificarea de noi oportunităţi de investiţii în Europa.

Firma ia în considerare chiar potenţiale achiziţii în ţara în care criza a lovit cel mai crunt - Grecia, în ciuda temerilor tot mai ridicate cu privire la ieşirea acestei ţări din zona euro.

"Când nimeni nu vrea să-şi asume riscul, atunci este momentul de a face investiţii profitabile.Reaşezarea pieţelor în Grecia creează oportunităţi ce nu ar exista în alt context", a declarat Nathaniel Zilkha. În afară de Grecia, bancherii de la Kohlberg Kravis au căutat oportunităţi în Portugalia şi Spania, unde companiile private se confruntă cu dificultăţi financiare.

Google îşi cumpără sediu, Capital One cumpără divizia online a ING

Irlanda, care a fost grav afectată de o bulă imobiliară asemănătoare celei americane, a devenit un teren fertil pentru investitorii americani, ca Google. Luna trecută, Wells Fargo a cumpărat credite ipotecare garantate de proprietăţi comerciale din America în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

criza economica, America, banci europene, active, google, jp morgan chase

În acelaşi timp, firma de investiţii Capital One Financial, ar putea primi curând aprobare din partea Rezervei Federale spre a achiziţiona, pentru suma de nouă miliarde de dolari, divizia bancară online din Statele Unite - ING Direct. Aceasta ar fi una din cele mai mari achiziţii ale anului. ING a fost forţată de autorităţile europene să cedeze ING Direct după ce oficialii băncii olandeze au cerut statului ajutor financiar în valoare de 14 miliarde de dolari, pentru a putea supravieţui loviturilor crizei finaciare din 2008.

În aceste condiţii, experţii se aşteaptă ca genul acesta de vânzări să crească, având în vedere faptul că băncilor li s-a cerut de către BCE să strângă până în luna iunie anul viitor nu mai puţin de 114 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite