Amenzi pentru statele supraîndatorate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele statelor europene iau în considerare introducere unei taxe suplimentare pentru ţările care încalcă regulile privind gradul de îndatorare agreat de Banca Centrală Europeană.

Amenzile vor fi percepute din vânzările de obligaţiuni, reprezentând un procent din fiecare creştere a datoriei publice, după cum reiese dintr-un proiect de document al Comisiei Europene, preluat de Bloomberg.

Propunerea prevede adăugarea sancţiunilor la sistemul de penalităţi existent, care însă nu a fost aplicat niciodată de la adoptarea euro. În cazul în care vor fi aplicate, amenzile vor fi virate într-un fond blocat, care va fi confiscat dacă datoria publică nu revine la cotele anunţate.

Analiştii sunt sceptici

Deşi miniştrii europeni s-au arătat, la începutul lunii iunie, dispuşi să colaboreze pentru introducerea unei game mai largi de sancţiuni asupra datornicilor, finalizarea unui astfel de proiect ar putea dura luni în­tregi. Nu este exclusă posibilitatea ca măsurile să fie adoptate sub formă de lege a Uniunii Europene. Carsten Brzeski, economist la ING Group, s-a arătat reticent faţă de eficacitatea unei astfel de măsuri, motivându-şi neîncrederea prin posibilitatea ca statele amendate să piardă capital de pe pieţele internaţionale.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet (foto), a declarat că statele care nu respectă gradul de îndatorare agreat se vor confrunta cu sancţiuni mai drastice, printrecare şi retragerea dreptului de vot.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite