Amenzi de peste 22 milioane de euro pe piaţa medicamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci dintre companiile care activează pe piaţa insulinei din ţara noastră au fost amendate de Consiliul Concurenţei. Autoritatea română de concurenţă semnalează, astfel, o înţelegere

Cinci dintre companiile care activează pe piaţa insulinei din ţara noastră au fost amendate de Consiliul Concurenţei. Autoritatea română de concurenţă semnalează, astfel, o înţelegere anticoncurenţială între câţiva jucători de pe piaţa farmaceutică.

Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de aproximativ 83,7 milioane lei (echivalentul a 22,6 milioane euro) companiilor Eli Lilly Export SA, Elvetia, SC A&A Medical SRL, SC Relad Pharma SRL şi SC Mediplus Exim SRL.

Reprezentanţii autorităţii române de concurenţă susţin că, în urma finalizării investigaţiei derulate pe piaţa insulinei, s-a constatat că, între producătorul Eli Lilly Export SA, pe de o parte, şi distribuitorii SC A&A Medical SRL, SC Relad Pharma SRL şi SC Mediplus Exim SRL, pe de altă parte, a fost încheiată o înţelegere anticoncurenţială având ca obiect împărţirea portofoliului de produse pentru diabet al societăţii Eli Lilly Export SA.

Societăţile vor contesta decizia

Reprezentanţii companiilor în cauză aşteaptă notificarea oficială a sancţiunilor şi spun că vor contesta decizia autorităţii de concurenţă. "Până nu vom lua oficial cunoştinţă de decizia Consiliului Concurenţei, de modul în care s-a făcut investigaţia, ce au luat în calcul, nu pot să comentez pe marginea informaţiilor din comunicat.

Notificarea oficială o vom primi cel mai probabil în câteva zile", a declarat Daniel Popescu, corporate affairs manager pentru România şi Europa de Sud-Est al Eli Lilly agenţiei Mediafax. La rândul său, Radu Răşinaru, directorul general al companiei, a explicat că, "în urma discuţiilor avute cu avocaţii, vom contesta această decizie".

Consiliul Concurenţei a decis sancţionarea părţilor implicate cu amenzi în valoare de 3,82 milioane de lei pentru Eli Lilly Export SA, 4,33 milioane de lei pentru SC A&A Medical SRL, 26,31 milioane de lei pentru SC Relad Pharma SRL şi de 49,23 milioane de lei pentru SC Mediplus Exim SRL.

Totodată, Consiliul Concurenţei a constatat încălcarea dispoziţiilor Legii concurenţei de către Ministerul Sănătăţii Publice, prin faptul că, în perioada 2004 - 2006, nu a organizat anual, conform legii, licitaţii pentru realizarea Programului Naţional pentru Diabet, eliminând astfel concurenţa pe piaţa insulinei din ţara noastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite