Amenzi si inchisoare pentru evazionistii painii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In prezent, Romania nu dispune de un cadru legal adecvat care sa combata evaziunea fiscala din morarit si panificatie - 1400 miliarde lei pe an - si sa asigure securitatea in alimentarea cu paine a

In prezent, Romania nu dispune de un cadru legal adecvat care sa combata evaziunea fiscala din morarit si panificatie - 1400 miliarde lei pe an - si sa asigure securitatea in alimentarea cu paine a populatiei. Munca la negru, producerea painii pe timp de noapte, in conditii improprii si cu personal necalificat pot fi combatute printr-o lege a painii. Curand o vom avea, datorita unei initiative lansate la scurt timp dupa semnalele din Adevarul.
Producatorii fara licenta nu pot fi verificati
Fabricantii de paine cer o lege a painii. Motivul: combaterea evaziunii fiscale pe care o fac producatorii la negru, dar si fabricarea painii in conditii insalubre si insecuritate pentru sanatatea consumatorilor. Actualmente in Romania functioneaza, pe baza de licenta de fabricatie, in sectorul de morarit 1.400 de agenti economici, iar in sectorul de panificatie, aproximativ 5.000 de fabrici. Acestia, din cauza sistemului actual de emitere si verificare a licentei de fabricatie, nu pot fi supravegheati si controlati periodic asupra achizitionarii fainii, a fabricarii painii, a starii de igiena a personalului si asupra comercializarii. In documentul care insoteste propunerea legislativa se arata ca lipsa unui cadru legal adecvat permite fabricarea painii in conditii necorespunzatoare din punct de vedere calitativ si al igienei. Concomitent, se practica metode nelegale pentru achizitionarea graului sau fainii, pentru utilizarea fortei de munca, inregistrarea si comercializarea produselor.
Inchisoare intre 1 Si 8 ani, daca fabrici si vinzi paine ilegal
Putini oameni stiu ca painea poate fi fabricata din faina si grisuri necorespunzatoare calitativ, alterate, deteriorate si chiar falsificate. Faina este necorespunzatoare atunci cand i se diminueaza ingredientii de baza. Poate fi alterata in cazul in care contine substante toxice, bacterii si mucegai, cu mare risc pentru sanatatea oamenilor. Ea poate fi deteriorata daca provine din cereale murdare. Capacul il pune faina falsificata, realizata din ingredienti neavizati de Ministerul Sanatatii. Dupa ce legea painii va fi adoptata, incalcarea prevederilor si reglementarilor va atrage raspundere civila, contraventionala si chiar pe-nala. Cea mai dura incalcare este considerata a fi nerespectarea dispozitiei de oprire a fabricarii si comercializarii fainii si a painii. Aici, legea pedepseste cu inchisoare de la 1 la 8 ani. Actul normativ mai prevede si amendarea cu sume cuprinse intre 40 si 180 milioane lei pentru cei care fac evaziune fiscala prin neinregistrarea in documentele contabile a veniturilor incasate.

* Siguranta si securitatea alimentarii cu produse de morarit si panificatie
* Supravegherea si controlul pe tot lantul produselor: moara - brutarie - comerciant - consumator
* Verificarea corecta a agentilor economici din domeniu pentru combaterea evaziunii fiscale
* Cresterea valorii nutritive a painii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite