Amendă de 150 € la o leafă de 30.000 €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Toncescu continuă să-şi ţină la secret veniturile astronomice, refuzând să le menţioneze în declaraţia de avere Averea Angelei Toncescu a fost luată la puricat de Agenţia

Angela Toncescu continuă să-şi ţină la secret veniturile astronomice, refuzând să le menţioneze în declaraţia de avere

Averea Angelei Toncescu a fost luată la puricat de Agenţia Naţională de Integritate, urmând să se stabilească dacă dosarul acesteia este de competenţa instanţei.

Preşedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, a fost sancţionat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care s-a sesizat în urma dezvăluirilor ziarului "Adevărul".

Declaraţia de avere a Angelei Toncescu a fost transmisă ANI abia în data de 24 iulie 2008, adică după expirarea termenului prevăzut de lege. Mai mult, la capitolul declaraţie de interese, Angela Toncescu a transmis ANI una neactualizată, datată 7 august 2006.

Pe deasupra, în declaraţia de interese a preşedintei Consiliului CSA nu se menţionează nimic despre acţiunile pe care ea le deţine la mai multe societăţi comerciale asociate cu ASIROM, dar şi la ASIROM-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Angela Toncescu este încă acţionar în firmele respective.

Amenda maximă - insignifiantă

Şefa CSA a primit sancţiunea maximă, de 500 de lei, iar verificările ANI cu privire la veniturile, averea şi conflictele de interese, în cazul acesteia, continuă.

Preşedinta Consiliului CSA nu şi-a făcut publice veniturile nici măcar în noua declaraţie de avere. Astfel, la capitolul venituri, Angela Toncescu a menţionat sec: "conform fişei fiscale". Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate, nedeclararea veniturilor constituie o ilegalitate: "Având în vedere dispoziţiile legale, declaraţiile trebuie completate la toate rubricile prevăzute de formular (venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat).

Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la ultima rubrică obligativitatea declarării venitului anual încasat, pe categorii de venituri. Prin urmare, completarea declaraţiilor cu menţiunea <> este incorectă". În funcţie de rezultatele investigaţiilor, ANI va dispune sau nu trimiterea dosarului la Parchet.

Şefa CAS, în top cinci la nivel naţional

Reamintim că "Adevărul" a dezvăluit că preşedintele Consiliului CSA a obţinut, în 2007, venituri de 1.256.809 de lei (peste 350.000 de euro), din postura de angajat al unei companii de stat. Concret, este vorba despre al cincilea salariu pe ţară, Angela Toncescu câştigând peste un miliard de lei vechi pe lună.

În ciuda insistenţelor noastre de-a lungul timpului, şefa CAS nu a fost niciodată de găsit. Nici ieri aceasta nu a putut fi contactată, reprezentanţii instituţiei declarându-ne că "doamna a plecat şi nu s-a mai întors. Reveniţi mâine!".

Proiect de mărire a amenzilor

Potrivit secretarului general al ANI, Horia Georgescu, se lucrează la elaborarea unui proiect de modificare a prevederilor legale care stau la baza funcţionării instituţiei, în sensul măririi cuantumului amenzilor acordate. În prezent, amenda maximă care poate fi acordată de ANI este de cinci milioane de lei vechi, sumă considerate insignifiantă.

Sancţiunea minimă este de-a dreptul hilară, 100 de lei, mai mică chiar şi decât multe dintre amenzile acordate de Poliţia Rutieră.

350.000 de euro

- este venitul anual al Angelei Toncescu, preşedintă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor

Codul fiscal prevede la ultima rubrică obligativitatea declarării venitului anual încasat, pe categorii de venituri. Prin urmare, completarea declaraţiilor cu menţiunea "conform fişei fiscale" este incorectă.
Comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite