UPDATE Ambasadorul SUA: Profitul companiilor de stat se scurge în buzunarele unor persoane influente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de investiţii din sectorul energetic românesc se datorează în principal faptului că profiturile companiilor de stat sunt prea des direcţionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane influente, a declarat astăzi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-o conferinţă organizată cu ocazia împlinirii unui an de la listarea la bursă a Fondului Proprietatea.

„Deşi, evident, este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investiţii şi, în cele din urmă, pentru a genera creştere economică", a adăugat diplomatul american.

Întrebat ulterior dacă poate da exemple clare de companii unde profitul a mers către persoane influente şi dacă are dovezi în acest sens, Gitenstein a precizat că acestea sunt de competenţa Justiţiei: "Este treaba procurorilor. Nu voi menţiona cazuri specifice".

"Dacă aveţi coroupţie şi lipsă de transparenţă, investitorii nu vor aduce aici bani. Voi aţi face aşa ceva?", a punctat Gitenstein.

El a amintit că pentru modernizarea sectorului energetic este nevoie de 10 milioane de euro, iar cel al transporturilor are şi el un necesar mare de investiţii.

„Dat fiind că faptul că unele dintre companiile de stat, predominante în aceste sectoare, se străduiesc din răsputeri să obţină profit, o infuzie de capital privat le-ar fi extrem de utilă pentru a îmbunătăţi reţelele electrice, pentru a construi autostrăzi şi, în general, pentru a oferi servicii mai bune românilor", a mai spus Gitenstein.

În opinia sa, evoluţia de anul trecut a Fondului Proprietatea şi a Bursei de Valori Bucureşti demostrează că există oportunităţi de investiţii atractive în România.

„Deşi capitalizarea bursieră în România a înregistrat o creştere semnificativă, ea mai poate creşte extrem de mult. În Germania, capitalizarea bursieră reprezintă 45% din PIB, în Polonia - 40%, în timp ce în România ea înseamnă doar 11,9% din PIB", a arătat ambasadorul.

Ce vor companiile americane

Întrebat dacă există companii americane interesate să cumpere active în sectorul energetic, Gitenstein a amintit că giganţii petrolieri ExxonMobil şi Chevron deja şi-au exprimat interesul de a investi sume uriaşe în România.

"În plus, GE e interesat de reţelele electrice, dar aceste companii nu vor face investiţii până nu sunt convinse că Guvernul face ceea ce trebuie, că investiţiile le vor fi protejate. Dacă nu, vor fi ceva investiţii, dar departe de potenţialul care ar putea fi", a subliniat diplomatul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite