Amânarea la plata TVA în vamă, doar pentru firmele care fac importuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care au realizat, anul trecut, importuri în valoare de cel puţin 150 milioane de lei, vor putea solicita certificate de amânare a plăţii taxei pe valoarea adăugată în vamă pentru

Firmele care au realizat, anul trecut, importuri în valoare de cel puţin 150 milioane de lei, vor putea solicita certificate de amânare a plăţii taxei pe valoarea adăugată în vamă pentru mărfurile din afara Uniunii Europene, cu excepţia importurilor de produse accizabile. Guvernul a hotărât, la sfârşitul lunii martie, reintroducerea pentru o perioadă determinată, de la 15 aprilie 2007 până la finele anului 2008, a sistemului de plată în vamă a TVA aferentă importurilor din statele din afara UE, la doar trei luni de la aprobarea metodei simplificate de taxare.

Actul normativ aprobat de Executiv stabilea posibilitea anumitor firme de a obţine certificate de amânare a plăţii, în condiţiile stabilite de Ministerul Finanţelor Publice. Finanţele au decis, printr-un ordin al ministrului de resort, ca una dintre condiţiile pentru a solicita certificat de amânare a plăţii TVA să o reprezinte realizarea unor importuri, în 2006, de cel puţin 150 milioane de lei (aproximativ 43 milioane de euro). De asemenea, nu va fi aplicată metoda simplificată pentru importurile de mărfuri accizabile, cum ar fi produsele petroliere, alcoolul sau produsele din tutun. Prin metoda simplificată nu sunt angrenate fluxuri monetare imediate, importatorul urmând să facă regularizarea TVA până în ziua de 25 a lunii următoare datei de intrare a mărfurilor în ţară. În cazul plăţii TVA la vamă, importatorul îşi va recupera banii abia la vânzarea mărfurilor sau la regularizarea trimestrială, ceea ce înseamnă o perioadă de cel puţin trei luni. Măsura de reintroducere a plăţii TVA în vamă a fost motivată de MFP prin pierderile din încasarea TVA consemnate imediat după 1 ianuarie, din cauza evaziunii mult mai uşor de realizat. De altfel, Executivul a motivat că alte 15 state din UE aplică încă, temporar, taxarea în vamă, pornind de la aceleaşi considerente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite