AmCham: Măsurile privind evaziunea riscă să amplifice birocraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de combatere a evaziunii fiscale anunţate de Guvern vor avea un efect marginal şi vor amplifica birocraţia, dacă în paralel nu se eficientizează activitatea autorităţilor de control, potrivit Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

Organizaţia susţine concentrarea controalelor inspectorilor fiscali pe problematici concrete, fără a se consuma timp în verificarea unor aspecte care, din punct de vedere statistic, s-au dovedit a fi lipsite de rezultate (cum ar fi, de exemplu, verificarea fiecărei facturi în parte).

AmCham a formulat câteva puncte de vedere legate de scrisoarea de intenţie adresată de Guvern către FMI, dar şi de proiectele de lege anunţate în domeniul fiscal, pe care le-a transmis premierului şi ministrului de Finanţe.

În scrisoare, deşi se reclamă lipsa de consultare a mediului privat cu privire la măsurile anunţate, este apreciată decizia autorităţilor de menţinere a nivelului actual al fiscalităţii.

"Deşi înţelegem caracterul de urgenţă a măsurilor ce se impun a fi luate, considerăm că mediul de afaceri nu a fost consultat cu privire la aplicabilitatea practică şi impactul acestor măsuri în economie", transmite AmCham.

Slabe şanse de aplicare

Astfel, măsuri prin care se impun noi cerinţe de înregistrare şi declarare, cele referitoare la angajarea răspunderii altor persoane ce se fac vinovate - alături de contribuabil - de nedeclararea sau neplata obligaţiilor fiscale, deşi evocă în principiu deziderate corecte, sunt de natură să creeze îngrijorări în privinta aplicării lor practice şi obţinerea efectelor scontate de combatere a evaziunii fiscale.

Totodată, în opinia AmCham, revizuirea cerinţelor impuse de lege pentru transferul de părţi sociale sau acţiuni în cadrul firmelor va îngreuna procesul de transfer al părţilor sociale. Această măsură va creşte costurile şi riscurile unor astfel de tranzacţii şi vor descuraja piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România, în condiţiile în care aceasta a fost deja afectată puternic de recesiune.

Pe de altă parte, reprezentanţii investitorilor străini consideră că abordarea Guvernului prin care, într-o prima etapă, se va concentra pe fraudă şi pe nerespectarea legii în materie de TVA, printr-o mai bună gestionare a arieratelor fiscale în creştere şi prin sporirea controlului marilor contribuabili, are şanse minime de reuşită.  Asta având în vedere că marii contribuabili îşi plătesc, de regulă, cu rigurozitate obligaţiile fiscale.

Drepturi abuzive

În plus, AmCham apreciază că legislaţia actuală crează premisele folosirii abuzive a drepturilor de care dispun în prezent organele de control.

"Ne manifestăm îngrijorarea şi faţă de unele măsuri incluse în acest act normativ prin care se acordă atribuţii de cercetare penală organelor fiscale şi vamale, care pot conduce la abuzuri, şi sunt de natură să generalizeze transformarea proceselor fiscale în procese penale, deşi faptele ce fac obiectul unor astfel de cauze ar putea cel mult să fie considerate infracţiuni, dacă în prealabil s-ar constata încălcarea legii de către contribuabil pe tărâm fiscal", subliniază AmCham.

În finalul documentului, organizaţia reiterează recomandarea către autorităţi de a menţine regimul fiscal ca parte importantă a competitivităţii regionale a României, mai ales în contextul în care statele vecine utilizează instrumente fiscale pentru combaterea efectelor crizei economice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite